Народно читалище „Априлов – Палаузов 1861“ - Габрово, Мъжки хор „Graidi“ - Резекне, Латвия и Академичен хор „Sonitum” при Резекненската технологична академия отправят своята любезна покана към почитателите на хоровото изкуство за музикална вечер в зала „Възраждане“. Концертът ще е днес, 19 септември, от 18.00 часа, а входът е свободен.

Латвия е страна с богати традиции в хоровото изкуство. На всеки 4 години в Латвия се провежда всенароден празник на хоровото изкуство, в който участват над 30 000 певци. Следващият фестивал ще бъде през 2018 г. и е посветен на 100 годишнината от създаването на  страната.

Габровската публика  ще има възможност да чуе изпълненията на два хорови колектива от град Резекне – участници от смесения хор на Резекненската технологична академия „ Sonitum ” и певчески мъжки хор „Graidi ”.

Хорът „ Sonitum” е  основан е в 1995 г.  Той е многократен участник и призьор в традиционните празници на песента в Латвия и Студенския фестивал на Балтийските републики. Концертирал е в Норвегия,  Финландия , Чехословакия, Естония и Литва. През 2012 г. хорът заема първо място в конкурса на академическото пеене в Москва. През 2016 г. хорът записа диск с обработка на народни песни от Латвия.

Мъжкият хор „Graidi“ е основан през 2008 г. Има участия в хорови фестивали в Латвия и зад граница, носител е на награди от различни фестивали в своята страната.

Ръководител, основател и диригент на двата хорови колектива е г-н Janis Mezinskis (Янис Межинскис).

Заповядайте!