Унгарският културен институт в София откри новия сезон с изложба „Състояния“ на художници от Габрово. Експозицията бе открита на 4 септември от г-жа Дьорди Димитров - директор на института, Евгени Недев - директор на ХГ „Христо Цокев“ и художника Цветан Колев.

Изложбата „Състояния“ е организирана от Художествена галерия „Христо Цокев“ по покана на Унгарски културен институт в резултат от дългогодишното партньорство между двете институции.

„Състояния“ представя 20 живописни творби на десет съвременни габровски творци от различни поколения, всеки със собствен характер и маниер на творец със собствен стил в живописта. 

В изложбата участват Анелия Бояджиева, Галина Христова, Евгени Недев, Ема Вертерова, Иван Христов – Грога, Максим Маринов, Мартин Каличков, Миню Бонев, Пепа Минчева, Цветан Колев.

Има картини, които разнежват очите и сърцето на зрителя и се врязват дълбоко в неговия душевен мир. Експозицията привлича вниманието чрез многоцветието от ярки тонове, енергичен рисунък, свидетелство за силна емоционална наситеност. Картините привличат с топлината си, привикват човека да спре насреща, по-дълго да се взира, да търси свободата и силните послания на художническия замисъл.  С помощта на цвета, линията и формата очакват зрителя да открие нещо за себе си в своята емоционалност чрез едно „докосване“ до платното, „докосване“ до сетивата.

Някои автори използват орнаментика и по-спокойна цветност, за да внушат виталност на техните пространства – лица, птици, цветя.          Други извайват своите интимни пространства като умели разказвачи на приказки, допускащи публиката в своя свят от багри, видения, сенки и спомени от миналото. Затова и пейзажите им са истинско преживяване за всеки един от нас. Завладява ни усещането за хармония, спокойствие и топлота, толкова оскъдни в съвременния свят.

Не липсват и творби, определяни като хиперреализъм и фотореализъм, с присъстващи и сюрреалистични елементи. Личи си постоянството в разработените  теми – тишината и спокойствието на планината през зимата; постепенно изчезващите идилични села с техните стари къщи, затрупани под дебел сняг, с пушещи комини и светещи в мрака прозорци; някъде вали сняг, другаде звезди и луна се открояват на застиналото от студ тъмносиньо небе.

Куратор на изложбата е Евгени Недев, директор на ХГ „Христо Цокев“ и председател на СБХ - Габрово.