Минути след края на репетицията за предстоящия тази вечер концерт на Минчо Минчев и Николай Минчев, двамата виртуози на цигулката споделиха с нас мислите си за Габрово.

Към Минчо Минчев

Какво ви кара да се връщате в Габрово?

Никой не ме кара. Аз имам нужда да се върна в Габрово.

С какви чувства се връщате тук?

Чувствата са всичко онова, което човек изпитва, когато се върне в родния си град.

Кой е най-яркият ви спомен от Габрово?

О, много са. Страшно много. Спомените са със знак плюс и знак минус. Не искам да отделя нищо, от всичко, което съм преживял тук и се надявам да се случат още много хубави неща.

Вашият син – Николай, споделя, че 90 процента от интервютата му започват с въпроса – Какво е да си син на Минчо Минчев. Затова ще ви попитам – Какво е да си баща на Николай Минчев?

Един спектър от разнообразни и много силни чувства. Николай е много силен характер и винаги се е заявявал като такъв. Ние с Валя имаме двама сина, които много силно обичаме и се надяваме, че и те ни обичат не по-малко.

Какво ще пожелаете на габровци?

Да не загубват чувството си за хумор. Да разчитат на себе си. Пожелавам тук в Габрово да затупти културата, защото без култура сме за никъде.

Към Николай Минчев

Как се чувствате в Габрово?

Много добре. От малък имам пряка връзка с Габрово.

Кой е първият ви музикален спомен?

О, това е било в доста ранна възраст и ми е трудно да си спомня. Минчо Минчев уточни, че една сутрин, когато Николай е само на 4 години го събужда с думите: Искам да свиря на цигулка.

Какво ще кажете на младите хора, за които Вашата музика е непонятна? Как могат да я усетят?

Всеки стил музика е въпрос на вкус. Мога да ги посъветвам, когато видят афиш с класическа музика, ей така, да бъдат малко по-любопитни и да видят какво е.

Какво ще пожелаете на габровци?

Да са здрави, щастливи и усмихнати.

Цялото интервю може да чуете на 1 септември, петък, в радио предаването „Часът на Габрово“ от 10:10 часа на честота 101,7 MHz.