В рамките на една седмица, от 16 до 23 юли, габровското село Боженци стана събирателен център на 24 младежи от цялата страна, дошли да участват в първия национален лагер „Предприемачът като откривател“. Организатори на образователната инициатива са Община Габрово чрез Областен информационен център – Габрово, Индъстри Уоч и фондация „Бауерзакс“.

В лагера се включиха младежи на възраст от 15 до 19 години от градовете Шумен, Варна, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, София, Велико Търново и Габрово. Под формата на семинари, съчетани с решаване на казуси и ситуационни игри, те се запознаха с предприемачеството като съвкупност от ценности, мотивация, страст и креативно мислене.

Придобиха нови знания за функционирането на пазарното общество, икономическите взаимоотношения между хората и етичните правила на бизнеса. Научиха какво представлява иновация, търговия, инфлация, търсене и предлагане, печалба и загуба, защо е полезна конкуренцията и какво регулира, формите на успеха и добрата комуникация, как да се учим от грешките си. Посетиха „Мехатроника“ АД, „Елна“ ООД и Интерактивния музей на индустрията.

В последния ден от лагера кметът на община Габрово Таня Христова, заедно с Георги Стоев от Индъстри Уоч и представители на фондация „Бауерзакс“, поздравиха бъдещите предприемачи за успешно им представяне. Младите хора получиха сертификати за участието си в първия национален младежки лагер.

Габровският финансов център на банка „ДСК“ осигури спонсорство за участието на седемте ученици от Габрово, като ги подкрепиха в стремежа им да повишат предприемаческата си култура.

Ето какво споделиха част от участниците за лагера:

Георги Арнаудов, Ивелина Христова, Димитър Дочев, Даниел Бакъров

Димитър Дочев, на 16 г., ученик в Гимназия с преподаване на чужди езици „Никола Вапцаров“, Шумен

В: Какво мислиш за етичните правила на бизнеса? Запозна ли се с тях и би ли променил нещо?

О: Те са нещо много важно когато човек развива бизнес и е важно да се спазват, защото така хората биха предпочели продукта, който се предлага на пазара.

В: След тренинга от лагера, искаш ли да правиш бизнес в България, ще останеш ли в страната?

О: Да, мисля да правя бизнес в България. Не съм сигурен дали първо ще изляза да уча в чужбина, но определено мисля да остана в страната и тук да работя.

Даниел Бакъров, на 17 г., ученик в Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, Пловдив

В: Откривател ли е предприемачът и на какво?

О: Да, един предприемач трябва със сигурност да е откривател, защото за да може да е успешен, трябва да предложи нещо иновативно и ново на пазара.

В: Посетихте ли Габрово, какво ти направи най-силно впечатление от града?

О: Да, посещавал съм Габрово няколко пъти. Харесва ми самият стил на града, по-спокоен е и не е толкова забързано като в Пловдив. Посетихме Интерактивния музей на индустрията и фирма „Мехатроника“, която според мен е много успешна. Направи ми голямо впечатление, че изнасят машини за почти всички континенти.

Георги Арнаудов, на 18 г., ученик в Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“, Стара Загора

В: От наученото тук, според теб сложни ли са икономическите взаимоотношения между хората? Кое ги прави сложни?

О: По принцип икономическите отношения са нещо, което е било валидно откакто свят светува, преди дори да има формирани държави. Те са стояли на първо място и са диктували политики. В днешно време икономиката става все по-сложна и затова е важно не само младите хора, но и всички останали да разбират как тя функционира.

В: Ще учиш ли икономически дисциплини или предпочиташ друго образование да завършиш?

О: Честно казано все още не съм решил какво да уча, но определено интересите ми са насочени в тази сфера. Не знам точно дали икономика ще завърша, това предстои да го уточня. Както говориха нашите обучители тук, предприемачеството, освен че е учене какво е икономика, е най-вече действие. Така че, освен да учи, човек трябва и да действа.

Ивелина Христова, на 16 г., ученичка в ПМГ „Акад. Ив. Гюзелев“, Габрово

В: В края на лагера оправдаха ли се твоите очаквания?

О: Определено! Лагерът, според мен, е много интересен, изучаването и подходът тук са много интересни и различни. Не разбираме, че учим, не е натоварващо и е забавно.

В: Научи ли какво се крие зад понятието „пазарна икономика“?

О: С това понятие се запознахме още първия ден и това беше първото нещо, което научихме. Да, вече съм по-запозната с термини, свързани с икономиката.

В: Привличат ли те икономическите дисциплини или интересите са ти в друга област?

О: Не съм убедена, че бих се насочила към тази наука, но имам още време!