Габрово отбеляза 139 години от Освобождението на България. Официалното честване на Националния празник започна с панихида в памет на загиналите за Освобождението пред братската могила до храм „Успение на Св. Богородица”.

След изнесената литургия от Великотърновския митрополит Григорий, цветя пред паметника поднесоха кметът на Габрово Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева, Областният управител на Габрово Иванка Баева, Ивелина Петрова – заместник областен управител и граждани.

Пред сградата на общинската администрация и в присъствието на официални гости, кметът Таня Христова издигна националното знаме.

Сред присъстващите на пл. „Възраждане“ бяха заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, Великотърновският митрополит Григорий и представители на българското духовенство, заместник-кметът Нела Рачевиц, военни, общински съветници, представители на политически партии и граждани.

На площада под връх Шипка се състоя тържествен митинг, на който присъстваха министър-председателят Огнян Герджиков, заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, Великотърновският митрополит Григорий и Старозагорският митрополит Киприан, представители на българското духовенство, представители на дипломатическия корпус, военни, кметът на Казанлък Галина Стоянова и хиляди граждани. Богослужение в памет на загиналите за Освобождението извършиха двамата митрополити.

Слово по случай Националния празник на България произнесе кметът на Габрово Таня Христова. В него тя акцентира върху значението на връх Шипка за сбъдването на българската свобода, „онази свобода, която не идва отвън, не се дарява като дреха, къща или пита хляб, а се случва в мислите и делата на хората“. „Боевете на връх Шипка са националната проверка на духа и категоричната заявка пред Европа и света, че българинът е дорасъл до идеята за собствената си свобода и е готов да я брани всячески, дори с цената на живота“, каза в словото си кметът и допълни, че трети март е ден на почит и благодарност пред „величавата саможертва на участниците в борбата за свободата“.

Таня Христова отправи пожелание към присъстващите да бъдат заредени с вяра, самочувствие и вдъхновение от подвига на предците ни, защото с решителност и отговорност, с духовност и образование ще покорим върха на общия ни идеал за чиста, свята и свободна България.

Веднага след габровския кмет, слово към гостите отправи министър-председателят Огнян Герджиков. В него той заяви, че „на 3 март празнуваме велик ден от дългата ни, трудна, но горда история на България. След 5 века робство свещената ни земя постига своето Освобождение. … Почитаме паметта на падналите и славим подвига на победителите. На 3 март започва нашето Възраждане, за да мине през Съединението на отечеството ни и сега да градим една нова, свободна България“. Премиерът напомни, че „имаме своя морален компас, завещан от дедите ни, който сочи към свободата и демокрацията”.

Той отбеляза, че вече десет години сме в голямото европейско семейство, в което се влиза не с пари, нито през задния вход, а с правила и стандарти. Проф. Герджиков призова „Да си обещаем тук, на Шипка - да обичаме България като най-големите мечтатели на нашата история. … Да си кажем, че ще съхраним за деца, внуци и правнуци поуките от историята, сочейки им как се пише тя - че съединението е, което прави силата“.

Оркестър „Габрово“ с диригент Николай Венков взеха участие в тържественото честване на Националния празник.

Учениците от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел изнесоха поздравителен концерт за всички гости.

Веднага след празничната програма официалните лица и гости се отправиха към Паметника на свободата на връх Шипка за поклонение.

Габровският актьор Илия Костадинов откри церемонията с рецитация на Вазовата ода „Опълченците на Шипка“ .

В присъствието на премиера Герджиков, кметовете Таня Христова и Галина Стоянова, представители на дипломатическия корпус, военни, официални гости и граждани, 61-ва Стрямска механизирана бригада от Карлово поднесе венци на признателност.

Как премина честването на Националния празник в Габрово и на връх Шипка може да видите тук.

 

Приветствие на кмета на Габрово Таня Христова по повод Националния празник на България - 3 март
3 март 2017
Лекоатлетът Християн Стоянов с награда от кмета и от фондация „Енчо Керязов“
5 март 2017