В момент, в който общественото внимание е насочено към замърсяването на въздуха в столицата, Музеят „Дом на хумора и сатирата” представя изложба по темата екология, включваща плакати, графика, карикатура и скулптура на автори от Изтона Азия. „...И очите на рибите се изпълват със сълзи” показва 74 произведения на 51 автори от Япония, Република Корея, Китай, Тайван и Монголия. Творбите са постъпвали през годините като дарения от автори, участвали в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата и от самостоятелни гостуващи изложби на наградени художници.

Наименованието на изложбата е заимствано от плаката на художника Коджи Миуа, създаден за един от големите текстове на класическата японска литература – „Тесният път към вътрешността“ на Мацуо Башо. Историята разказва как в зряла възраст Башо предприема пътуване, с което цели да преодолее земните си привързаности, да достигне духовна цялост и своеобразна представа за вечността в променящия се околен свят. Стихът на Башо „...И очите на рибите се изпълват със сълзи“ в случая се оказва подходяща метафора за осъзнаването на необратимостта на промените в природата. Сблъсъкът човек – природа е една от големите теми на нашето съвремие, а безогледното изчерпване на ресурсите, замърсяването на въздуха, водите и почвата, пълното унищожаване на различни видове и безпрецедентните генни намеси са част от болезнените теми, представени в изложбата.

Във всяко от досегашните 22 издания на Международното биенале традиционно силно е присъствието на майстори на графичното изкуство от Япония. В изложбата са показани 35 графики и постери на 18 автори от Страната на изгряващото слънце, както и 4 графични творби на 4-ма художници от Република Корея и Тайван. Сред художниците могат да се открият имената на световноизвестни графици, които са били лауреати на Международното биенале през годините, членове на жури, дарители и гостували с изложби автори – Сусумо Ендо, У.Г.Сато, Такея Митани, Коджи Миуа и др.  

Карикатурата е другият жанр, особено тачен и практикуван в Източна Азия, който съчетава традицията с модерните технологии. Днес карикатурата в Япония, Китай, Тайван и Република Корея достига нови върхове и това личи от непрекъснато увеличаващите се конкурси, салони и изложения в тази област. В изложбата са представени 23 автори с 29 карикатури, изпълнени с туш, акварел, темпера и смесена техника.

Изложбата се допълва от 6 изящни пластики на 3-ма японски творци – Кейче Шимидзу, Широ Хаями и У.Г. Сато. Находчивост, чувство за хумор и отлично владеене на материала показват авторите в своите произведения, изпълнени от метал, мрамор, дърво и керамика.

Изложбата „...И очите на рибите се изпълват със сълзи“ може да се види от 9 февруари до 8 март т.г. в зала 5 на Дома на хумора и сатирата.