Че политиката често е карнавал, в това едва ли има някой, който да се съмнява. А това, че политиците ще присъстват на габровския карнавал е повече от сигурно. И ако ролите в истинската политика не винаги са весели, тези на габровския карнавал определено ще бъдат.

Ахмед Доган – пътник на летящо килимче
През тази година от спускащ се по пързалката член на тройната коалиция Ахмед Доган ще се превърне в летящ пътник. По време на габровския карнавал Соколът ще се яви пред присъстващите яхнал летящо килимче, изпращан от плачещи кючекчийки в на всички известна южна посока.

Министър Симеон Дянков – шеф на пицария
Няма как и министър Дянков да не присъства на карнавала. Той естествено ще бъде шеф на пицария, която ще произвежда съвсем габровски пици - освен постни, те ще бъдат и с дупка. Нововъведението пица-геврек, което пилотно ще премине в карнавалното шествие ще бъде основният артикул на пицария с дупка в бюджета. Министър Дянков ще има и още една роля по време на карнавала. Той ще държи ключа за катинара на габровското яйце с канелка, символ на бюджета, от който министърът ще може да отпуска еднолично и по малко.

Бойко Борисов – водач на мускетарите
Ако някъде сте чели, че мускетарската рота вече е закрита, това със сигурност няма да се окаже истина по време на габровския карнавал. 30 мускетари с различни ГЕРБ-ове на плащовете ще преминат тържествено по време на карнавалното шествие в Габрово на 15 май 2010 г., водени от премиера Бойко Борисов. Тези смели и самоотвержени мъже, поели на плещите си нелеката задача да защитават онеправданите, ще залавят червени и жълти кардинали. Бройката и ГЕРБ-овете съответстват на общините, в които партията на премиера спечели изборите, а иначе карнавалната картина е съвременен прочит на историята за мускетарите, които в едни други времена са осигурявали охраната на краля извън двореца, също като техния съвременен водач.

Пътуващото кино на Андрей Слабаков в Габрово
3 май 2010
Обновява се маркировката по улиците
5 май 2010