В рамките на поредния Весел четвъртък на 29.10. т.г. Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще представи пред габровци мащабна изложба на три поколения талантливи художници от известната артистична фамилия Попгенчеви.

Общо 75 платна на Емил Попгенчев, съпругата му Снежина Попгенчева, дъщерята Ема Байрактарова и внучката Станислава Байрактарова вече са аранжирани в зала „Стефан Фъртунов“ на Дома и очакват официалното представяне пред публика. Изложбата ще представи другата дъщеря Веляна Попгенчева.

Всеки член на фамилия Попгенчеви носи в себе си любовта към изкуството и в течение на годините изгражда свой собствен стил. Прекрасни творци и изключителни хора с добри сърца, Емил и Снежина Попгенчеви продължават да живеят сред нас чрез творбите си, които доставят естетическа наслада, внушават настроения, носят поуки и подтикват към размисъл.

Приживе майсторът на четката често засвидетелства своята обич и уважение към родното Габрово. През 2003 г. проектира и изпълнява декоративното пано „Светът е оцелял, защото се е смял“ върху фасадата на ДХС, в което синтезира габровските символи, местни нрави и маскарадни обичаи. През 2007 г. следва нов щедър жест – художникът дарява на Дома на хумора и сатирата 45 свои и на съпругата си живописни платна (това е най-мащабното дарение за фонда „Хумор на народите" от съвременен български творец за последните 20 години).

Наследили таланта на родителите си и израснали от малки в изложбените зали и ателиетата, дъщерята и внучката споделят любовта към Габрово и достойно следват пътя на Попгенчеви. И двете участват в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, а в настоящата изложба представят общо 23 свои творби.

Откриването на изложбата е на 29 октомври т.г. от 17.30 ч. Гостите на вернисажа ще имат удоволствието за пореден път да чуят възпитаниците на Музикален клуб „Весела“, които ще поздравят присъстващите със свои клавирни изпълнения.

Центърът за информация и услуги на гражданите няма да работи с клиенти в понеделник, 26 октомври
26 октомври 2015
Концерт-спектакъл „Я кажи ми, облаче ле бяло” ще представи видеопосланията на габровчета от чужбина
27 октомври 2015