За четвърта година в Габрово ще се проведе Международния академичен фестивал за камерна музика, познат ни като лятна музикална академия. Събитието популяризира Габрово, България и българската култура сред младите хора в САЩ, подпомага талантливи български деца, които изучават класически инструменти в тяхното бъдещо професионално израстване, чрез обучение при видни американски педагози и чрез общуване с връстници в САЩ, като предпоставка към "сверяване на часовниците" и повишаване нивото на знание по английски език. Фестивалът не само разнообразява културния календар в Габрово по време на "мъртвия" отпускарски сезон, но и  привлича клиенти в туристическия, ресторантьорския и хотелския бранш в Габрово.

Международната лятна академия се финансира с частни дарения от САЩ. Партньор е Община Габрово, която безплатно отдава помещения в Художествена галерия „Христо Цокев“ за обучение и концертна дейност. Академията се провежда в същия формат и със същия екип както при предишното издание. Директор е Камен Петков, а представител на Община Габрово в проекта е диригента на Габровски камерен оркестър - Иван Стоянов. Преподавателите са в състав: 

проф. Ейми Флорес – виолончело – САЩ,

проф. Майкъл Барта – цигулка – САЩ,

проф. Ищван Забо – виола – САЩ,

проф. Деворина Гамалова – цигулка и виола - Великобритания, България,

Джоди Кинслър – вокален педагог.

Новите членове на екипа са: Цветана Гигова – пиано – Белгия, България / родена е в Габрово и многократно е концертирала в родния си град/ и Алина Адамс – цигулка – Украйна, САЩ.

Програмата включва четири концерта в Художествената галерия „Христо Цокев“ с начален час 19.00.

Първият е на 20 юли, понеделник с габровско – американско участие на Хедър Бродбент – цигулка, Христофор Михайлов – цигулка и Весела Пенева - пиано.

Вторият концерт на 21 юли, вторник  е с участието на всички преподаватели. Третият концерт на 22 юли, сряда, е на студенти и ученици с пиано. Четвъртият заключителен концерт е на 23 юли, четвъртък, на който най-изявените студенти и ученици ще свирят със съпровод на Габровския камерен оркестър.

Входът за концертите е 3 лева, като всички постъпления от продажби ще отидат във фондация „Благородна Бадева“ с президент Деворина Гамалова за подпомагане на млади и талантливи български музиканти.

Три практикантки от звеното по озеленяване от Габрово ще работят в продължение на две седмици в предприятието за озеленяване „Stadtgrün“ в Тун
16 юли 2015
Пеперуда за дъжд в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”- Габрово
16 юли 2015