Руската писателка Светлана Савицкая избра да представи превода на български език на романа си „Балканите” в музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово. Премиерата на книгата ще се състои утре, 22 юли, от 17.30 часа в Залата на жирафите. Габровската публика ще има възможността да се срещне с писателката, която е и журналистка, художничка, носител на множество литературни награди, ордени и медали, автор на повече от 25 книги.

Организаторите на премиерата поясняват, че  не става дума за хумористична книга. Действието в романа се развива в Габрово, Етъра и Стара Загора. Появява се Самарското знаме и Калитин, Скобелев, Юлия Вревская... За срещата с писателката издателите са обещали да бъдат готови с отпечатването на „Балканите“, за да могат читателите да получат автограф от нея.

Домът на хумора е избран, защото при едно свое пребиваване в България Светлана Савицкая е впечатлена от изложбите в музея. Миналото лято писателката дари 6 кукли-марионетки на Веселата къща. Те вече „общуват” с многобройната публика на музея от залата „Планета Габрово”.

Светлана Савицкая е член на Съюза на писателите на Руската федерация и повече от 10 години е инициатор и организатор за присъждането на литературната награда „Золотое Перо Руси”.