На 17 октомври 2009 г. от 10 часа в дома на културата „Емануил Манолов” в Габрово ще се проведе второто издание на регионалния музикално-фолклорен конкурс „Златен славей”. Проявата се провежда по инициатива на детски фолклорен ансамбъл „Габровче” с подкрепата на Община Габрово, НЧ „Габрово” и РЕКИЦ „Читалища”.

И тази година конкурсът има за цел да открие млади таланти с изявени заложби в пеенето на български народни песни. Според регламента, надпреварата ще се проведе в три възрастови групи и три раздела – за индивидуални, за групови изпълнители и за формации представящи възстановки на фолклорни обичаи. Право на участие имат деца от детските градини, училищата, читалищата и от други организации на територията на област Габрово. До този момент своето участие в конкурса са заявили 258 деца от Габрово и региона. Очакват се участници и от читалищата в гр. Трявна, гр. Дряново, с. Градница, с. Дамяново, с. Крамолин, с. Добромирка, както и дарования от дом за деца лишени от родителски грижи.

Организаторите на проявата се надяват с помощта на „Златен славей” да бъдат съхранени и популяризирани местните фолклорни обичаи, да бъдат издирени млади таланти, както и повече млади хора да бъдат приобщени към традициите на народната песен и фолклорната култура. Конкурсът ще бъде журиран от специалисти в областта на музикалния фолклор и етнографията, а победителите в него ще бъдат поканени за участие в Коледния концерт на ДФА „Габровче” през месец декември.

Денят в снимки
14 октомври 2009
Подписан протокол за съвместно участие в проект
20 октомври 2009