В музея "Дом на хумора и сатирата" гостува Международният фестивал за афоризъм и карикатура от град Струмица, Македония. Организаторите от културния център „Антон Панов” са подбрали творбите на 80 карикатуристи от 26 държави, за да представят своя световноизвестен конкурс. Неговата тема кореспондира с основния дух на местния карнавал – еротиката, без която не минава нито едно подобно събитие. Има сведения, че в Струмица още през Средновековието са се маскирали в края на зимата и са се впускали в лудешки празненства. Днес, когато градът е активен член на Федерацията на европейските карнавални градове (FECC), карнавалът успешно събира приятели и почитатели от много страни, а представителни групи от Струмица участват в карнавални прояви по света.

Какво представлява Международният фестивал за карикатура и афоризъм, който е част от карнавалната седмица? Предимно – възхвала на плътта и плътската любов, на плодовитостта, телесните наслади, мъжественото у мъжете и хиперболистичната женственост на жените, които представя и уличният празник чрез карнавалните маски и гигантските идоли. Всеки карнавал, както и всяко изкуство трябва да прославя живота, опиянението от него и победата над смъртта и злото. Фестивалът за карикатура и афоризъм в Струмица има вече десет издания, но всичките са истинско предизвикателство за еротоманите! На изложбата в ДХС най-широко е представена македонската карикатура (Йордан Попилиев, Делчо Михайлов, Наташа Костовска) и българската (Веселин Зидаров, Стоян Дечев, Анатоли Станкулов, Валентин Георгиев, Кирил Божкилов, Цочо Пеев). Включени са и произведения от украинските карикатуристи Владимир Казаневски и Юрий Кособукин, Валериу Курту от Германия, Кристиан Топан от Румъния и редица други.

Изложбата ще бъде открита на 15 октомври 2009 г. в зала 5 на ДХС от директора на Фестивала Иван Йовев и Мариан Пецев-Захов - ръководител на проявата. Предстоят ни радостни и предизвикателни срещи с безбрежната и фриволна тема „еротика”. За пуританите – търпение или отмора сред другите експозиции на Веселата къща.

Приключиха строително-ремонтните дейности в детска градина „Мечо Пух” и детска ясла „Славейче”
12 октомври 2009
Денят в снимки
14 октомври 2009