През последните два дена – 3 и 4 септември, от изпълнението на проекта „Приеми ме на село“, „внуците назаем“ използваха уникалния шанс да придобият автентични знания за живота на село.

Програмата им за първия ден включи цялостна обиколка на село Новаковци. Приемните „баби под наем“ живописно разказаха на доброволците за историята на селото, любопитни факти за околностите му и местните актуални новини.

По-рано сутринта младите хора се учеха как се доят кози, а някои от тях се опитаха да приложат наученото. Събраното мляко послужи за следващия практически урок – „как се прави козе сирене“.

По-късно през деня „внучетата“ ходиха с менци за вода така, както са правили едно време техните баби и дядовци. Една от ролевите игри беше момичетата да наливат вода от извора с кратуни от тиква, а момчетата кавалерски поеха по-тежката задача да занесат пълните менци до селото.

Вечерта „внучетата“ активно се включиха в приготвянето на вечерята. Месиха тесто и приготвиха пърленки, изпечени в истинска пещ, учеха се как се прави дърпана баница.

Част от днешната програма бе доброволците да останат по къщите на приемните си баби и дядовци и практически да приложат новите си умения, придобити предните дни. Те помагаха на възрастните хора в градинската работа по двора и в поддържането на къщите, в които са настанени.

Отново бяха организирани занимания по готварство и обмяна на опит. Момичетата се пробваха в приготвянето на местните рецепти за постен гювеч, пататник и пареник с картофи, а някои дори се престрашиха да точат кори. Момчетата се погрижиха да запалят камината в автентична стогодишна къща.

Двете вечери преминаха в общи репетиции и подготовка на „внуците назаем“ и бабите и дядовците „под наем“ за финалното събитие на проекта. Енергичната готовност на младите, разпали желанието на възрастните хора не само да разкажат за традициите и бита на Новаковци, но и да се включат в дейности, които са научили от своите баби и дядовци.

Проектът „Приеми ме на село“ се осъществява от 1 до 5 септември пилотно в село Новаковци с подкрепата на Община Габрово. Подобно на идеята за приемни родители, целта му е да реализира идеята за „приемни” баба и дядо - възрастни хора от селата, които доброволно приемат млади хора - „приемни” внучета. Младежите живеят известно време при тях, помагат им в ежедневните грижи в домакинството, за животните, за зеленчуковите и овощни градини, за приготвяне на зимнина и оказват помощ на други възрастни хора в селото. „Приеми ме на село” цели да насърчи комуникацията между поколенията, съхраняване на българските традиции, възпитание в труд и уважение към труда, и да даде едно от възможните решения на пробелма с обезлюдяването на българските села. Организаторите, реализиращи проекта, искрено вярват, че тази инициатива може да се разгърне в национален мащаб, ако бъде добре популяризирана. Огромният медиен интерес от страна на национални електронни и печатни издания също помага в тази насока чрез интервюта, статии и репортажи, излъчени по БНР, БНТ, бТВ, в. Новинар.