На 1 септември в село Новаковци стартира проектът „Приеми ме на село“, който се реализира с подкрепата на Община Габрово и е под патронажа на кмета Таня Христова.

Дванадесет младежи на възраст между 16 и 29 години, които доброволно участват в проекта като „внучета назаем“, бяха настанени в пет къщи при приемни баби и дядовци „под наем“. Между тях няма пряка роднинска връзка, но ентусиазмът и взаимното им харесване още от първата среща, накара младите участници да се чувстват по-скоро „у дома сред свои“ отколкото „на гости по работа“.

Част от проекта включва предаването на знания и опит за местни традиции, бит и култура. Първите два дена от началото на инициативата „внучетата“ успешно се реализираха в дейности, характерни за живота на село като вадене на картофи, окопаване на лозе, събиране на царевица, хранене на животни, рязане на дърва. Обзелият ги ентусиазъм продължи и до вечерта, когато те активно се включиха в приготвянето на вечерята заедно със своите приемни „баби и дядовци“.

Тази вечер предстои обща репетиция на състава за песенен фолклор, на която ще присъстват и бийтбоксери от Габрово и Плевен. Те заедно с „внучета“, бабите и дядовците ще създадт хит, чието представяне ще се състои заедно с премиерата на филма „Приеми ме на село". Филмът и общият хит ще могат да бъдат видяни и чути на финалното събитие на инициативата.

Проектът „Приеми ме на село“ се осъществява от 1 до 5 септември пилотно в село Новаковци с подкрепата на Община Габрово. Подобно на идеята за приемни родители, целта му е да реализира идеята за „приемни” баба и дядо - възрастни хора от селата, които доброволно приемат млади хора - „приемни” внучета. Младежите живеят известно време при тях, помагат им в ежедневните грижи в домакинството, за животните, за зеленчуковите и овощни градини, за приготвяне на зимнина и оказват помощ на други възрастни хора в селото. „Приеми ме на село” цели да насърчи комуникацията между поколенията, съхраняване на българските традиции, възпитание в труд и уважение към труда, и да даде едно от възможните решения на пробелма с обезлюдяването на българските села. Организаторите, реализиращи проекта, искрено вярват, че тази инициатива може да се разгърне в национален мащаб, ако бъде добре популяризирана. Огромният медиен интерес от страна на национални електронни и печатни издания също помага в тази насока чрез интервюта, статии и репортажи, излъчени по БНР, БНТ, бТВ, в. Новинар.