За втори път в Габрово ще се проведат Дни на интелигентната енергия. За разлика от миналата година съпътстващите събития ще продължат близо два месеца, като в проявите ще се включат експерти, граждани, спортисти, ученици и дори деца от детските градини.

Отбелязването на Дните на интелигентната енергия вече започна с откриването на двете реновирани сгради на СОУ „Райчо Каролев” и Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев”. Двете училищни сгради и сградата на детска градина „Радост” 2, обновени по проект по Оперативна програма Регионално развитие, са най-красноречивият пример за постигната енергийна ефективност в рамките на настоящата година. На 14 октомври – денят на духовната покровителката на Габрово Света Петка ще бъде официално открита и реновираната сграда на детска градина „Радост” 2.

На 24 септември 2009 г. Община Габрово ще се включи със своя двучасова сесия на тема „Дни на интелигентната енергия в Габрово” в специално организираната конференция по повод честванията на 45-годишнината на Техническия университет. Между 16 и 18 часа, в библиотеката на Университета, свои презентации ще представят инж. Добрин Савчев – зам.-кмет на Община Габрово, инж. Татяна Стоянова – регионален мениджър на ПРООН, проф. Христо Василев от Техническия университет в София, доц. д-р Стойо Платиканов от Техническия университет в Габрово и инж. Мирослав Хинков - изп. директор на „Мехатроника” АД - Габрово.

В рамките на Дните на интелигентната енергия ще продължи и една друга стартирала екологична кампания на Община Габрово - „Проблем ли е торбичката от полиетилен?!”, насочена към потребителите. По нея вече бяха проведени множество разяснителни инициативи. Разработена е и образователна брошура, която да повиши информираността на гражданите относно вредата на полиетиленовите торбички върху околната среда и алтернативите за тяхната замяна. Изработени са стикери с надпис: „Аз не ползвам полиетиленова торбичка”, които през октомври ще бъдат връчени на специална церемония на търговци, производители и вносители, които вече използват алтернативни на полиетиленовите торбички.

Със специално подготвени свои инициативи в Дните на интелигентната енергия ще се включат ОУ „Иван Вазов”, СОУ „Райчо Каролев” и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”. Предвидено е посещение на ученици от габровски училища във ВЕЦ „Алфрида Пеев”, както и в Технически университет Габрово. Децата от детските градини ще имат възможност да гледат специално изработен от центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект” филм за интелигентната енергия. С фотоизложба пред Ритуалната зала на Община Габрово, от проведената през пролетта своя инициатива „Прегърни земята като мен”, в Дните на интелигентната енергия ще се включи ЦДГ „Явор”. Всички училища ще участват и в конкурса за детска рисунка, изложба от който ще бъде представена в художествената галерия „Христо Цокев”.

С тези и други предстоящи инициативи Община Габрово иска не само да покаже направеното до момента в сферата на енергийната ефективност в нашия град, а и да провокира вниманието на децата, учениците и гражданите към възможностите на енергийната ефективност, нейните ползи за околната среда и по-добрия начин на живот.

Припомняме, че през 2009 година Община Габрово беше отличена в създадената специална категория „Най-добра пилотна община 2008” в международния конкурс по проекта за енергийна ефективност МОДЕЛ. Наградата в тази категория е единствена и е присъдена от независимо международно жури, което извърши оценка и обяви резултатите от конкурса на свое заседание на 19 януари в Брюксел. Отличието е една изключително висока оценка, тъй като се връчва за цялостна дейност в сферата на енергийната ефективност.

Габровски ученици ще се обучават в Полша
22 Септември 2009
Ден на диалога в Габрово
26 Септември 2009