Картина от брашно, изобразяваща България в бъдещето, нарисуваха кметът Таня Христова и президентът Росен Плевнелиев заедно с деца от клуб „Родолюбие” и от дома „Христо Райков”. Оригиналната идея подготви екипът на Хлебна къща „Св. Христофор”, чието домакинство бе специален акцент в програмата на държавния глава по време на вчерашното му посещение в Габрово.

Прясно опечен квасен хляб, мед и шарена сол очакваха делегацията при посрещането й. Президентският кортеж бе затворил малката уличка „Сан Стефано”, но за сметка на това сърцата и усмивките на всички присъстващи бяха широко отворени.

На голяма кръгла маса Росен Плевнелиев и Таня Христова, заедно с младежите, декорираха погачи и показаха завидни хлебарски умения, като замесиха хлебчета в различни форми. Майстор-хлебарят Михаил Черкезов показа как се държи и меси тесто, защо се възражда традицията на кваса и каква е символиката в елементите на хляба.

По време на срещата основателят на първата хлебна къща в България и председател на НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски 2011” Надежда Савова, представи дейността и перспективите за развитие на читалищната самодейност у нас и по света. В качеството си на основател на Международния съвет на самодейните средища, миналата година Савова е провела среща с бразилския президент с габровски корени Дилма Русеф в гр. Салвадор. Габровката е предложила установяване на културно сътрудничество между читалища от България и т.н. „точки на културата” в Бразилия. Водени са разговори със зам.-министъра на културата Maрсия Роленберг. Обсъждани са и идеи за побратимяване на Габрово и Салвадор.

В тази връзка президентът Плевнелиев обеща съдействие при комуникацията с чуждата страна, а кметът Таня Христова – готовност за подкрепа на читалищните инициативи и за евентуално побратимяване с бразилския град. На тръгване гостите получиха специална престилка, просфорен печат и прясно опечен хляб – убедени, че най-голямата му тайна е в споделянето му.