Във връзка с проекта „10 Д през нощта”, насочващ вниманието на младите хора към намаляване на пътните инциденти, сдружение „Отворена младеж” организира акции в най-активния период на абитуриентските балове, а именно от 20 до 30 май, когато съществува повишена опасност от произшествия на пътя.

С подкрепата на Община Габрово на 25 май от 20 до 24 часа пред клуб “Алегро” (кино Алеко) ще се проведе инициативата, част от проекта „10 Д през нощта” (Dark - тъмнина, Dance - танци, Disco - дискотека, Dose - доза, Drugs - наркотици, Drive - шофиране, Danger - опасност, Damage - щети, Disability - инвалидност, Death - смърт).

„10 Д през нощта” се осъществява със съдействието на Изпълнителна агенция „Здраве и потребители” на Европейската комисия, Тойота България и с любезното домакинство на местния дилър на Тойота – „Венци” ЕООД, а сдружение „Отворена младеж” е партньор по проекта за България. Стратегическата му цел е да определи европейски подход за намаляване на броя и сериозността на пътните инциденти, в частност на онези, в които са включени млади хора и които се случват по време на почивни дни и могат да се свържат с употребата на алкохол и психотропни вещества. В неговите рамки ще се проведе изследване сред българските граждани за влиянието на алкохола и наркотиците върху способността им да шофират. Изследването трябва да обхване между 1000 и 1200 човека. Чрез него всеки участник ще премине през попълване на въпросник, 2 теста с дрегер, 1 тест за наркотици и 2 теста на симулатор за реакции на пътя.

23 май – Национален ден на природните паркове
21 май 2009
Среща във връзка с проверките по спазването на Закона за занаятите
27 май 2009