Богата програма са предвидили габровските културни институти за предстоящите празнични дни – от Лазаровден през Великден до Гергьовден. Така може да се нарече събитийният маршрут, който ще преведе габровци и гостите на града през изкуството, традициите и обичаите, ще изпълни дните с интересни творчески преживявания, а душите – с красота и хармония.

В навечерието на празниците Детски школи „Енкаустика“ и „Приложни забавления“ ще направят Дечковата къща още по-красива и изпъстрена с пролетни картини на деца. Изложбата е очаквана, както от учениците, така и от всички които разглеждат музейната къща и най-стария участък на Габрово. Със своите форми и цветове тя ще внесе допълнително настроение и ще подготви всички за следващия цветен ден.

На Лазаровден в парк „Маркотея“ доброволците от Младежки център Габрово канят всички на първия в града „Фестивал на цветята“. Казват, че на Цветница всеки трябва да посади цвете или дърво, а изложението на местни производители и градински центрове е добър повод да изберете най-подходящото за засаждане растение. В програмата до късния следобед са включени две работилници с природния педагог Лора Николова -  за домашна козметика и как се работи с ароматни билки, към това прибавете и сесия на тема "Горски бани сред природата", за да може всеки празник и всяко преживяване да обогатява сетивата и знанията. Отново в съботния ден, но в РЕМО Етър гиздави момичета от Училището за лазарки ще пресъздават обичая лазаруване. И тази година на Лазаровден Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ кани всички на  концерт на мегдана в МАИР „Боженци“. Музикалните дни не приключват с това, защото на Цветница в централната градска част на Габрово ще звучи българска народна музика с оркестър „Габрово“.

В страстната седмица на Велики Четвъртък пред храм „Успение на Пресвета Богородица“ всички деца са поканени за боядисване на яйца. Инициативата се организира всяка година със съдействието на Габровското Архиерейско наместничество и Регионален исторически музей - Габрово.  В дните 2 – 4 май РЕМО Етър е подготвил за своите големи и малки посетители различни активности, с които да ги потопи в автентичния свят на традициите. Предвидени са демонстрации за боядисване на яйца с естествени багрила и работилници за писани яйца, за което е нужен семеен билет „Претвори традициите“.

През настоящата година големият християнски празник Възкресение Христово съвпада и с един от най-тачените от българина празници – Гергьовден, който бележи началото на пролетта. Народната песен съвсем точно определя отношението му към празника : „Хубав ден Великден, още по-хубав – Гергьовден“ така е наречено и творческото приключение, което може да си подарите в дните 4-6 май по калдъръмените пътеки на Етъра.  Гергьовденската люлка е задължителна, а в различните часове ще има и различни демонстрации, които включват биене на масло, подсирването на мляко, предене и чепкане на вълна, мелене на зърно. Най-сръчните могат да се включат в работилницата за украса на обредни хлябове, а за най-малките, на 6 май в Детски център РЕМО  Етър е предвиден образователен куклен театър „Радумко по пътя на вълнената нишка“.

Празничните дни ще завършат с магията на фолклора. Навръх Гергьовден ще звучат концерти на ДФА „Габровче“, ФТА „Сивек“ и Танцов състав при НЧ „Априлов – Палаузов“.

Всички събития от програмата може да следите и на СЪБИТИЯ (gabrovo.bg) 

 

Временна организация на движението в участъка между селата Трапесковци и Боженци на 29 и 30 април
26 април 2024
Евроизбори 2024 г.: „Използвай гласа си или друг ще реши вместо теб“ (видео)
29 април 2024