В деня на Благовещение, когато ще бъде осветена Камбанарията – символ на църквата „Св. Благовещение“, част от Габровския девически манастир, намирал се на мястото на днешния парк, известен като градинката с мечето, представяме виртуална изложба, реализирана в далечната 2012 година. Разработена е от Областна администрация – Габрово,  Държавен архив – Габрово, Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”  и печатница ЕКС-ПРЕС. 

В експозицията умело са съчетани снимки, документи, вещи, книги с  произведения на изкуството:

  • писма на Йосиф Соколски – основател на манастира;
  • ферман, издаден от султан Махмуд ІІ през декември 1839 г.;
  • печат на манастира от 1834 г.;
  • шахатлиме (договор) от 16 декември 1860 г., снимки на манастирското братство;

Централно място е отделено на единствената запазена лична вещ на архиепископ Йосиф Соколски – митра (корона), както на иконата „Света Богородица с младенеца”, рисувана от Захари Зограф.

Експонирани са и снимки на Габрово от 1899 г., снимки на манастира в различни периоди от неговото съществуване, проекти, скици и снимки от строителството на Девическия пансион (1936) и др.

Атмосфера в изложбата създават акварелни рисунки от албума на арх. Нено Ямантиев „Габрово през епохата на Възраждането” и портрет с маслени бои на Йосиф Соколски.

Основният акцент в експозицията е гравюрата „Вид города Габрово в Балканах” с автор Аугуст Даугел, публикувана в сп. „Всемирная иллюстрация”, № 453 от 2 септември 1877 г. и препечатана в  книгата на Феликс Каниц „Дунавска България и Балканът” (Лайпциг, 1882).

Чрез снимки и документи е проследена впечатляващата дейност на габровци за организиране на болници в помощ на ранените в боевете: в Девическия манастир, сградата на гимназията, в Дечковата къща и дома на свещеник Христо Илиев (т.нар. Опълченска  болница).

Представени са писма от Габрово на милосърдни сестри (1877 г.); спомени на участници във войната 1877-1878 г.; изложение на игуменката за ролята на манастира по време на събитията; ведомост за продуктите, осигурени от временното градско управление в Габрово на руските войски през 1877 г. и други. Интерес представляват и копията на 2 документа от руските архиви - сведения за 56-пехотен Житомирски полк на Н.В. Николай Николаевич Младши в Руско-турската война 1877-1878 г. и информация за 54-ти пехотен Мински полк и участието му в охраната на Шипченските позиции през зимата на 1877 г.

Експозицията завършва с информация за руски военни дейци, провъзгласени за почетни граждани на Габрово. Специално място е отделено на  наградни отличия на габровски опълченци (ордени и медали), както и на книги с оценка на събитията.

* * *

Габровският девически манастир е основан от архимандрит Йосиф Соколски през 1836 г. с подкрепата на габровските първенци Петър Хаджихристов, Андрея Семов Парлапанът, Петко и Петър Родито и др. В края на 1839 г. султан Махмуд ІІ издава ферман за манастира.

През 1846 г. завършва строителството на църквата. Тя е кръстокуполна, а камбаната е дарение от кожаря Тотю Антипов. Стенописите са дело на  калоферския живописец Андон Хр. Варски (Киричев), иконостасът е изработен през 1862 г. от майстора – резбар Антон Г. Станишев от Дебър и варакосан от поп Генко Петров от Трявна. Повечето от иконите са дело на Захари Зограф. През 1864 г. е направена манастирската чешма, украсена с каменна пластика.

По инициатива на Търновския митрополит Софроний през 1936 г.се открива детски дневен дом за деца на габровски работници, а през 1937 г. – девически пансион за 50 ученички.

В светата обител е отсядал Васил Левски по време на обиколките си в българските земи. Тук са намирали убежище Матей Преображенски, Цанко Дюстабанов, Тотю Иванов, Пенчо Постомпиров и др.

По време на Освободителната война манастирът е превърнат във военна болница.

През август 1959 г. ОНС и ГС – Габрово вземат решение за разрушаването на манастира, а монахините са преместени в Соколския манастир.

Габровският девически манастир „Св. Благовещение” оставя трайна следа  в обществено – политическия живот на Габрово и България. Превърнал се в духовен център на града манастирът „Св. Благовещение” има своя принос в раждането на заветната Свобода.

Днес, 65 години след разрушаването му, ще бъде осветена изградената от дарител Камбанария – мемориален символ на църквата „Св. Благовещение“.

Повече за историята на Габровския девически манастир „Св. Благовещение“ от историка Даниела Цонева, чуйте в "Часът на Габрово" по Радио Бумеранг тук 

Разгледайте виртуалната изложба тук 

С две купи и три златни медала се завърнаха шахматистите на "Орловец 1997" от турнир в Ловеч
25 март 2024
На 1 април се открива фотографска изложба 10% Карнавал
26 март 2024