Преди 146 години беше подписан Санстефанският мирен договор. Той отвори вратата към сбъдването на една всенародна мечта и стана първата политическа крачка към свободна, обединена и независима България.

Днес празнуваме тази свободата, но тя трябва да бъде тържество всеки ден. Защото е ценност, която забравяме, че притежаваме. Тя е сила, воля, решителност, синовен дълг, но и мъдрост, визионерски дух и отговорност. А времето, в което живеем за пореден път ни показва колко е важна, и колко трудно постижим и чуплив може да бъде мирът.

Провокирана от днешния ден бих искала да си спомним за трима велики българи, носители на изключителна историческа енергия, каквато е задължително да мобилизираме, всеки път когато демагогията и политическите интереси се опитват да заглушат или подменят истинския смисъл на отбелязването на националния празник.

Тази година свързваме с 1380 години от рождението хан Аспарух - основателят на българската държава и 1160 години от рождението на Симеон Велики – съзидателят, чието време наричаме Златен век на българската култура. А преди година отбелязахме век и половина от гибелта на Васил Левски, завещал ни нашия национален идеал. Именно в историята и в личности от техния мащаб трябва да търсим стимул за обединение и опора за градежа на национално самосъзнание, които да ни носят просперитет и достойно бъдеще за нашите деца.

Затова моят апел в деня на националния празник е да го отбелязваме с уважение към паметта, с убедеността, че вместо да ни разделя, той трябва да ни сближава, и че благодарността за свободата българска трябва да тържествува, когато се събираме в нейно име!

 

Честит празник, българи!

Бог да пази България!

 

Таня Христова

Кмет на Габрово

 

 

Временна организация на движението за 3 март
1 март 2024
До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по Процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II“
5 март 2024