На 11 март 2024 г., понеделник, от 18:15 часа в зала „Възраждане“ ще се проведе поредната здравна лектория, организирана от местното читалище „Будителите 2017“. Темата е „Дерматология – новости, псориазис, екзема, атопичен дерматит и други“.

В това издание габровци ще се срещнат с изтъкнатите дерматолози чл.-кор. проф. д-р Николай Цанков от Клиниката по дерматология и венерология в МБАЛ „Токуда болница София“ и доц. д-р Жана Казанджиева – специалист по дерматология в Кожна клиника към Университетска болница „Александровска“ и преподавател в Катедрата по дерматология и венерология в Медицински университет – София.

Доцент Казанджиева ще изнесе лекция на тема „Атопичен дерматит и екзема“, а професор Цанков ще представи новостите в лечението на псориазиса.

С виртуална разходка до Антарктида проф. Николай Цанков ще разкаже за участието си в шест български експедиции до ледения континент. Той е пионер в изучаването на ефектите от климата върху кожата. В знак на признание за огромния принос на професора към световната наука един от островите на Антарктида е наречен на негово име.

В края на лекторията ще могат да се задават въпроси и да бъде представена допълнителна информация за кожните проблеми и профилактиката им – за кожата и слънцето, за татуировките, за алопецията, за храненето при акне и други теми.

Преди събитието – от 17:00 часа, двамата лектори, дерматологът д-р Марина Санкева и представители на Фондация „Екзема“ ще проведат „Училище за пациенти с атопичен дерматит“, на което могат да присъстват родители на деца със заболяването и възрастни пациенти. Те ще получат полезни знания за ежедневната грижа за кожата и много практични съвети.

Чл.-кор. проф. д-р Николай Цанков, д.м.н.

• Изтъкнат български лекар – новатор в дерматологията, специализирал в Медицински факултет „Lariboisiere“ на болница „Saint Louis“ – Париж;

• Научен принос в дерматологията и венерологията: 850 научни труда, 283 научни статии (158 чуждоезични), 3 книги, участие в 16 други книги и монографии, 3 дисертации, лектор на световни и европейски конгреси, над 1 500 цитирания на негови статии;

• Почетен член на 15 научни медицински дружества по светa. Първият български лекар сред 65 избрани от целия свят в „Caring Physicians of the world“ на Световната здравна организация, лекар на 2005 година.

Доц. д-р Жана Казанджиева, д.м.

• Специализации: „Лазерна терапия на кожните болести“ – Цюрих,  „Електронна микроскопия на кожата“ – Виена;

• Член на борда на Европейската академия по дерматология и венерология, Българско дерматологично дружество (БДД), Фондация „Екзема“, председател на Секция по дермато-алергология към БДД;

• Над 150 публикации в областта на дерматологията, засягащи лечението на екземите, уртикарията, псориазиса, медикаментозните алергии, хемангиомите, лазертерапията, алергиите от козметични средства, алопецията и др.;

• Лектор на европейски, американски и световни конгреси, преподавател в международни курсове и семинари за дерматолози.

*По информация на НЧ „Будителите 2017“

Терапевтът Людмила Людмилова представя в Габрово две книги за анорексията
28 февруари 2024
ГАБРОВЧЕ поздравяват майките с концерт
29 февруари 2024