По повод Деня на археолога и подготвянето на първата зала от новата постоянна експозиция на Регионален исторически музей – Габрово – „Археология“, днес ще Ви разкажем историята на първите хора, обитавали пещерата Бачо Киро и района около нея.

Да започнем отдалеч – еволюционната история на приматите може да бъде проследена 85 милиона години назад във времето. Общият ни прародител от първите видове плацентни бозайници вероятно е живял с последните динозаври. Най-древните останки от примати са открити в Северна Америка, Европа и Африка.

След промените в климата преди около 40 милиона години приматите изчезват, с изключение на тези в Африка и Южна Азия. Фосилни останки на 16,5 милиона години, открити в Германия показват, че първите човешки прародители са се появили в Евразия. Преди 17 милиона години хоминиди са мигрирали от Евразия в Африка преди тези два континента да бъдат разделени от Средиземно море. Преди 14 000 години морското ниво е с около 120 метра по-ниско от сегашното, с много повече суша. Семейство Hominidae, заедно с други групи бозайници като – антилопите, хиените, кучетата, слоновете и конете, се приспособяват към откритите пасища, появили се преди 8 милиона години. Редуването на ледникови и по-топли междуледникови епохи води до миграция на сухоземните бозайници от стотици километри, гонени от суровите условия и преследващи храна, топлина и подслон.

Последното затопляне започва преди около 8 000 години с окончателното оттегляне на ледниците от Хъдзъновия залив, така за 20 милиона години еволюция, застудяването и засушаването водят до бързото развитие на тревните растения, а това до развитие на дребните бозайници и влечугите. Най-широко се разпространяват тревопасните животни – коне, антилопи, крави, овце и кози и техните врагове-хищници – лъвове, тигри, хиени, вълци.

Заселването на човека по нашите земи започва в края на последния ледников период, а най-ранни дати за наличието на човешко присъствие получаваме от разкопките в пещерата Бачо Киро. Тази пещера е известна и с имената Мечата дупка и Малката пещера. Намира се в Централна северна България на 4 км югозападно от гр. Дряново. Разположена е на 335 м.н.в. в каньона на р. Андъка – приток на Дряновската река.

Цялата публикация на Христинка Шепелева – главен уредник в Регионален исторически музей – Габрово, можете да прочетете в уебсайта на музея на адрес: https://h-museum-gabrovo.bg/?p=13916

 

Годишните данъчни съобщения за просрочени и текущи местни данъци и такси са достъпни онлайн на сайта на Община Габрово
14 февруари 2024
Домът на културата е напълно обновен
15 февруари 2024