На 9 февруари /петък/ 2024 г. от 17:30 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев“, ще бъде открита изложбата „СЪВРЕМЕННА РЕЗБА И СКУЛПТУРА В ДЪРВО“. Тя представя творби на Творческа група Arena ART Wood.

Художествена галерия „Христо Цокев“ е първият домакин на изложбата след нейната премиера пред публика в Ниш и Цариброд, Сърбия.

Изложбата в Художествена галерия „Христо Цокев“ Габрово представя автори изявяващи се в сферата на дърворезбата и скулптурата в дърво. Показани са съвременни творби, отразяващи техните виждания и концепции в пътуваща изложба, коята вече беше видяна в Ниш и Цариброд, Сърбия. В експозицията са изложени произведения от последните години, както и такива, които са съвсем нови.

Основния обединяващ и доминиращ фактор е дървото, чрез което авторите изразяват своите идеи. Водеща тенденция в тази изложба е комбинирането на дърво с други материали, като камък и метал. Показани са различни техники на обработване, търсене на различни структури и патини обогатяващи въздействието на пластиките. Експериментът е основна движещата сила, чрез който авторите показват находчивост и индивидуален почерк.

Инициативата за създаване на творческа група Arena ART Wood e поета от доц. Роберт Цанев – завеждащ катедра „Резба“ в НХА и Антон Георгиев - докторант в катедра „Резба“ и куратор на изложбата. Творческия екип е съставен от художници завършили НХА специалност „Резба“ в който участват авторите:


Роберт Цанев

Йордан Йорданов

Николай Златанов

Антон Георгиев

Роман Синапов

Марияна Манева

Илия Владимиров

Александрина Иванова

Петър Михайлов

Десислава Латинова

Цветина Генева

 

Изкуство от центъра 2024
7 февруари 2024
КСО „Узана“ започна ДП по ски ориентиране с 12 медала
9 февруари 2024