Отличията „Читател на годината” в една от най-старите обществени библиотеки в България – 162-годишната Габровска библиотека, се връчват традиционно в началото на всяка нова година и имат за цел насърчаване на четенето сред всички възрасти и формиране трайна любов към словото и книгата сред поколенията

Наградите се връчват в две възрастови групи – до 14 и над 14 години, за деца и за възрастни, и са I-ва, II-ра и III-та награда.

Определят се на база на безпристрастна актуална статистика чрез автоматизираната система за заемане на литература за дома в РБ „Априлов-Палаузов”.

Най-малкият отличен читател за 2023 година е само на 6 години, това е Валерия Веселинова, която е запленена от книгите и ще расте с тях, предавайки обичта си към словото и на другите.

Наградени читатели в категорията до 14 години:

1-во място - Румяна Димитрова Димова – на 9 години, ученичка в ОУ „Неофит Рилски“. Тя е прочела цели 261 книги през годината;

2-ро място - Марина Иванова Дикова – също на 9 години, от ОУ „Ран Босилек“ – прочетени през годината 99 книги;

3-то място - .Валерия Веселинова Начева – на 6 години, от  ДГ „Ран Босилек“  - с 95  прочетени книги.

Гостите попитаха малките най-активни читатели кои са техните любими книги, но Валерия и Марина не успяха да се спрат на едно заглавие, защото споделиха, че обичаните книги са много, единствено 9-годишната Марина, читател на 2023 г.,  открои книжната поредицата за Феята от захарницата, чийто автор е Катя Антонова.

Наградени в категорията над 14 години:

1-во място - Румен Стефанов Стефанов – с внушителния брой от 287 прочетени през годината книги г-н Стефанов е един от най-активните и влюбени в четенето потребители на услуги в Габровската регионална библиотека. Той е дългогодишен читател, винаги нетърпелив за нови и интересни четива, интересите му са разностранни, но предпочита художествената литература. Бил е „читател на годината” и за 2019-та година;

2-ро място - Ирена Петрова Христова – с 200 прочетени книги. Читателката е в призовата тройка на най-активните читатели и от предишните години;

3-то място - Д-р Мирослав Пантев Пантев – със 198 книги, които са в основата на научните и творчески дейности на г-н Пантев, самият той автор на няколко книжни заглавия.

Директорът на библиотеката Савина Цонева поздрави читателите на 2023 година и им връчи наградите – грамоти „Читател на годината”, книги  и безплатна карта за една година.

Емоционалната церемония завърши с пожелания за здраве, късмет и много нови прекрасни четива през 2024-та година.

Започва традиционният конкурс за културно събитие на годината в Габрово
15 януари 2024
Данъчната кампания по събиране на местните данъци и такси за 2024 г. започва на 17 януари 2024 г.
15 януари 2024