В  тържество на знанието се превърна интелектуалната игра „За Габрово – с гордост“, която се проведе под знака на 150-годишнината от рождението на великия индустриалец Пенчо Семов.

Инициативата се организира от Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни и Превантивно-информационния център по зависимости към Община Габрово.

В състезанието се включиха представителни отбори на всички средни училища и гимназии в Габрово - Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“, Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, Национална Априловска гимназия, СУ „Отец Паисий“ и СУ „Райчо Каролев“.

Участниците демонстрираха знания в седем кръга, свързани с музиката и историята, архитектурата и културата, разпознаваха известни личности и знакови събития от далечното минало и съвременността. Състезателите впечатлиха публиката и журито с изключителна подготовка, бърза мисъл, концентрация и съобразителност, и доказаха, че младите хора в Габрово знаят много за габровските предприемачи, книжовници и дарители, за миналото и настоящето на града.

В оспорваната надпревара най-висок резултат постигна отборът на Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ и с краен резултат от 100 точки завоюза призовото първо място. На второ място, с резултат 96 точки се класира представителният отбор на Национална Априловска гимназия, а почетното трето място бе за възпитаниците на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ с актив от 90 точки.

Кметът на Габрово Таня Христова, връчи отличия, грамоти и награди на всички участници в състезанието и заедно с организаторите на събитието благодари на младежите и на техните преподаватели за задълбочената подготовка и достойното представяне.

 

Оцветете Коледата на четириногите приятели от Общинския приют
22 декември 2023
5 100 нови седалки на стадион „Христо Ботев“
22 декември 2023