С нова и модерна експозиция в изцяло обновената си сграда ще посреща посетители от 2024 година Регионалният исторически музей в Габрово. Тя ще бъде разположена на два етажа и ще представя вълнуващ разказ за местната история. Пространството вече е обзаведено със съвременни мебели, техника и музейно оборудване. Атрактивни сценографски зони ще позволят на туриста да надникне в търговски дюкян от XIX век, да седне на банкерско бюро или да подреди образа на пещерна мечка.

За първи път в постоянна експозиция в Габрово ще може да се види археологическото богатство на региона от 40 000 г. пр. Хр. до XIV век, в което основни акценти са златна апликация от ХIII в. пр. Хр., бронзова хидрия от V в. пр. Хр. и вотивна ръка на бог Сабазий от II-III век. Древната история ще е илюстрирана чрез специално заснети клипове за отделните исторически периоди, а важни експонати са триизмерно сканирани и представени на холографско устройство. Така в османския период и Възраждането са показани габровските дервентджии, специфичното сокайно забраждане, габровското участие в Априлското въстание и Освободителната война.

В залата на Новото време гостите ще взаимодействат с архитектурната среда на града, където ще се запознаят със знаменити габровски генерали и най-заслужилите местни градоначалници. Част от епохата е единственото фабрично знаме, запазено в български музей, както и първата българска банкнота. На втория етаж на сбирката ще бъдат представени бележити личности от Габрово, важни фигури в местната и националната история. За улеснение на туристите са осигурени информационни двуезични табели и електронен екскурзовод, който позволява самостоятелно възприемане на историческия разказ.

Новата експозиция на Регионалния исторически музей е реализирана в рамките на проекта на Община Габрово „РИМ-Габрово – познание, участие, преживяване“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. със средства от Европейския фонд за регионално развитие, национално съфинансиране и кредитен ресурс от финансов инструмент. Дейностите са на обща стойност 1 753 670 лв. и обхващат консервация, реставрация и преустройство, създаване на зала за работа с деца и сувенирен щанд. В музея е обособено ателие за реставрация на стъкло, керамика, метал, порцелан и хартия, доставени са мобилни рампи за трудноподвижни хора за филиал „Дечкова къща“ и е разработена маркетингова стратегия.

Изпълнените мерки допринасят за ефективно оползотворяване на площите на сградата, повишават туристическата и́ привлекателност и привличат допълнителни посетители. Така РИМ – Габрово се превръща в общоисторическа музейна институция от съвременен тип, която създава и представя качествени културни продукти.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG16RFOP001-6.002-0009-С08 „РИМ-Габрово – познание, участие, преживяване“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, както и чрез кредитен ресурс от Регионален фонд за градско развитие и банка ДСК. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Габрово и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г.

Откриха мултипрофилното спешно отделение в МБАЛ "Д-р Тота Венкова"
4 декември 2023
За да си доброволец трябва да имаш много голямо сърце и да обичаш хората около себе си
5 декември 2023