Ученици от Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ и Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ заедно със студенти от Техническия университет в Габрово участваха в творческа работилница за бизнес идеи.

Интерактивният семинар се проведе в края на миналата седмица в така наречения формат CRE8 – шведски обучителен модел, прилаган от университета в Карлщад. В рамките на шест часа участниците бяха запознати с техниката за презентиране „пичинг“ по технологията NABC (Нужда, Подход, Ползи, Конкуренция), която приложиха в по-нататъшната си работа.

След като показаха дейността си, представители на габровската фирма „Мехатроника АД“ зададоха конкретен казус – „Как да привлечем и задържим талантливите млади инженери, завършили ТУ – Габрово?“, на който екипите трябваше да намерят решение.

Разделени в четири отбора (по двама ученици и двама студенти) младежите имаха на разположение 5 минути, за да представят своите проекти и да отговорят на въпроси от журито. Бяха предложени разнообразни идеи за преодоляване на предизвикателството – от финансови стимули и благоприятни условия на труд до перспективи за кариерно развитие и обучение.

Най-добре със задачата се справи екипът в състав – Християн Янакиев (ТУ – Габрово), Александър Сандулов (ТУ – Габрово), Георги Георгиев  (ПТГ „Д-р Никола Василиади“) и Виктория Стойкова (ПГТ „Пенчо Семов“). Отборът предложи логистична подкрепа и финансова помощ за наемане на квартира като начин за привличане на младите специалисти, тъй като повечето завършващи Университета идват от други градове.

Журито беше впечатлено и от презентацията на студентите, в която възможностите за кариерно развитие и приветливата работна среда са поставени на първо място пред възнаграждението. За усърдието си участниците бяха поощрени с покани за театрална постановка.

Събитието се състоя в рамките на проекта „Алианс на регионални иновационни екосистеми, базиран на стратегии за интелигентна специализация“ (ARIES4), в който съвместно участват Община Габрово, Регионален иновационен център „Амбициозно Габрово“, Технически университет – Габрово, партньори от местния бизнес и висши училища от Испания, Швеция и Дания.

Информационно събитие за енергийната общност в Габрово
20 ноември 2023
До 18 декември Пощите очакват най-красивите писма до Дядо Коледа
22 ноември 2023