От 17 до 19 ноември Габрово ще бъде домакин на XXI Националното състезание по природни науки и екология. То се организира от Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образование – Габрово и ОУ „Неофит Рилски“, където ще се проведе реалната състезателна част. Участниците са разделени в две възрастови категории -  прогимназиалния етап на основната степен на образование (V –VІІ клас) и гимназиален етап на средната степен на образование (VIII XIII клас) Всички те ще покажат своя задълбочен интерес към учебните предмети човекът и природата, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование.

Състезанието включва изработване, представяне и защита на проекти, които могат да бъдат и с екологична тематика или в гранични между тях области - биофизика, биохимия, физикохимия, радиобиология и др.

За състезанието са подадени 87 заявки за участие от цялата страна, а проектите, които ще бъдат представени са 33. Ученици от област Габрово участват със седем проекта – четири от Габрово и три от Севлиево. Състезанието традиционно се провежда в два кръга, като в първия кръг участниците представят разработените от тях проекти на постерна сесия, а във втория кръг е публичната им защита. Оценяването и класирането се извършва от Национална комисия.

В свободното време между състезателните кръгове участниците ще имат възможността да се запознаят с богатото културно-историческо наследство на Габрово.

 

 

Международна научна конференция УНИТЕХ'23
17 ноември 2023
Отдел "Озеленяване" продължава да премахва растителност от речните корита на територията на община Габрово
17 ноември 2023