Асоциацията за инсулт и афазия стартира националната си кампания „Всяка минута е ценна! Научи симптомите на инсулта“. Инициативата е по повод 29 октомври, Световния ден за борба с инсулта.

Община Габрово подкрепя информационната кампания за повишаване разпознаваемостта на симптомите на инсулта.

Целта на кампанията е да се повишат познанията на обществото за симптомите на инсулта и правилното поведение при тяхното установяване.

„Това е критично познание, разпространението на което пряко влияе върху адекватната помощ за пострадалите в острата фаза на заболяването. Световния опит е огромен. Това, което ние можем и правим е да привнасяме и адаптираме успешните модели, които доказано работят. От своя страна, като активна пациентска организация, се стремим да надграждаме като се съобразяваме с нашите локални нужди в страната“, споделя Дорина Добрева – председател на Асоциацията за инсулт и афазия.

Инсултът е най-значимото заболяване в страната и е основна причина за смъртност със статистически показатели, които превишават многократно тези в останалите европейски страни.

Ежегодно в България се регистрират над 45 000 нови случая, а повече от 1,5 млн. са засегнати пряко или косвено у нас. Макар инсултът да засяга пряко само един от членовете на семейството, в зависимост от тежестта на заболяването, животът на всички се променя. Грижата за инсултно болен изисква мобилизацията на всички в едно домакинство, за да се удовлетворят основните потребности на болния.

Асоциацията за инсулт и афазия си поставя като основна цел намаляването броя на инсултите в страната. Кампанията на пациентската организация върху рисковите фактори и тяхната превенция традиционно е широко подкрепена от над 230 от общо 260 общини, разположени във всички 28 области. 

В знак на съпричасност към каудата в неделя  - 29.10.2023 г., кулата Община Габрово ще бъде осветена в лилаво.  

 

 

Габровски ученици в открит урок на Регионалното депо
27 октомври 2023
„Парадоксът на огледалото“ предрича времената, в които всеки може да сменя социалната си роля
27 октомври 2023