Габровският художник Дончо Дончев ще представи своите 101 шаржови портрета на личности от световната история в книгата си „Персона Сатирикона“ (#PERSONA_SATYRICONA). Събитието ще се състои на 24 октомври 2023 г. от 17:30 часа в Дома на хумора и сатирата.

Заглавието препраща към безсмъртния „Сатирикон“ на Петроний, менторът на добрия вкус в двора на римския император Нерон. Там Петроний показва по сатиричен начин римското общество през I век. „Прибавих едно „А“ и стана „Сатирикона“ – такава дума не съществува, получи се нова дума, странно, но благозвучно заглавие. Заимствах тази дума, защото сатирата вечно представя обществените недъзи чрез силата на изкуството.“, споделя художникът.

Той е нарисувал личности, които са оставили дълбока следа в човешката история. Сред тях са Чърчил, Горбачов, Рейгън, но също и диктатори като Хитлер, Сталин и Мао. До политиците са учените като Айнщайн, а до тях са хората на изкуството – Пушкин и Дали.

Авторът и илюстратор Дончо Дончев създава поразителни рисунки с молив, променяйки начина, по който виждаме света. #PERSONA_SATYRICONA е книга, която разбива стереотипите и ни показва, че истинската история е по-богата и по-смешна, отколкото можем да си представим.

*По информация на МДХС

Синелибри 2023 Метаморфози ви очаква в гр. Габрово, Зала "Възраждане"
20 октомври 2023
Продължава благоустрояването на района между улици „Македония“, „Чардафон“ и река Синкевица
20 октомври 2023