14 октомври, събота, от 18:30 часа в храма "Св.Троица" в Габрово ще се открие двадесет и първото издание на Празника на духовната музика, което по традиция се  организира от Община Габрово, Министерство на културата, Архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово 2002“.  

В рамките на две концертни вечери габровската публика ще има удоволствието да чуе прекрасни български хорове от София, Перник, Варна и Кърджали.

В първата ще се изпълняват само православни богослужебни песнопения, които са част от църковния канон.

На 15 октомври, неделя, от 18:30 часа в Художествената галерия "Христо Цокев" концертните вечери ще продължат с християнски песнопения, които са не само богослужебно приложими, но и са със съпровод на оркестър. Празникът на духовната музика ще бъде закрит от пернишкия Дамски хор „Агапе“. Съвместно с Габровския камерен оркестър ще бъде изпълнен шедьовъра на Джовани Батиста Перголези Стабат Матер. Солисти ще бъдат Ангелина Манчева – сопран и италианският алт Роберта Матели.

Празникът на духовната музика в Габрово е нещо много различно от подобни аналози, които съществуват в градовете София, Сливен и Поморие. Той е първият по рода си фестивал без конкурсен характер. Един форум на толерантност, на взаимно опознаване и духовно обогатяване. Форум, който докосва душата, но и дава повод да погледнем към себе си и да се замислим за изначални теми.  

Подарете си този истински празник на духовното единение!

 ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

Центърът "Кристо и Жан-Клод" в Габрово показа потенциала си
11 октомври 2023
Продължава поетапното почистване на речните корита и дерета на територията на общината
13 октомври 2023