Благотворителен концерт "Да възродим дарителството за образование" ще се проведе на 17 октомври от 18:00 часа в зала „Възраждане“.

Организатор на събитието е Сдружение с нестопанска цел "Фонд 200 години д-р Никола Василиади", а  целта е набиране на финансови средства за проектиране и построяване на паметник в цял ръст, в двора на училището на д-р Никола Василиади - патрон на ПТГ "Д-р Никола Василиади" - Габрово. Отчитайки значимостта на делото на благодетеля д-р Никола Василиади, още при представянето на идеята и учредяване на сдружението,   зам.-кметът на община Габрово арх. Николай Меразчиев и главният архитект арх. Люция Декова, се присъединиха към родолюбивото начинание.

Община Габрово приветства и подкрепя благородната инициатива за поставяне на паметник на големия благодетел и радетел за професионално образование в Габрово, представител на българската възрожденска интелигенция, лекар и общественик, участник в дейността на българската емиграция в Румъния.

Основателите на "Фонд 200 години д-р Никола Василиади" отправят покана към всички Василиадиеви възпитаници, граждани на Габрово и съмишленици „водени от родолюбивата кауза за благородното дарителство за образование“, „да дадат своята лепта, за да се построи монументален паметник на д-р Никола Василиади в двора на техническата гимназия”. По отношение на дарителската кампания от сдружението споделят и своята вяра, че „великото дело на благодетеля д-р Василиади има своите съвременни последователи, които предано са отдадени на каузата, че да сътвориш добро и да продължиш традицията, означава, че ще ни има „и след нас дори“ в съзнанието на нашите потомци“.

В концерта на 17 октомври участие ще вземат представители на различните изкуства – танцово, музикално, театрално.  На голямата сцена ще видим:

• Драматичен театър "Рачо Стоянов"
• Мъжки хор при храм "Света Троица"
• Танцов състав при НЧ "Априлов-Палаузов"
• Музикална школа "Звезди в аванс"

• Танцова школа "Лиана"
• КСТ "Ритмика"
• ДФА "Габровче"
• ХІѴ ученически гвардейски отряд и IV ученически гвардейски духов оркестър на ПТГ "Д-р Никола Василиади"
• Формации и индивидуални изпълнители от габровските детски градини
и училища

Автор на визията на събитието е и дарител на сдружението - Лилия Кунева, талантлив млад художник и дизайнер


 

 

Община Габрово проведе първата среща на регионалната група на заинтересованите страни по проект URBANCOOP
11 октомври 2023
Центърът "Кристо и Жан-Клод" в Габрово показа потенциала си
11 октомври 2023