Световният ден на психичното здраве ежегодно се отбелязва с международни инициативи на 10 октомври. През 2023 г. Световната здравна организация избира темата на този специален ден да бъде под надслов „Психичното здраве е универсално човешко право“ и поставя за цел повишаване на знанията и осведомеността за подходите и уменията, необходими за подобряване и предпазване на психичното здраве на всеки един човек.

По този повод Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център към Община Габрово организират обществена дискусия, която поставя на фокус психичните проблеми в юношеска възраст, които се проявяват чрез широк спектър от рискови, агресивни или самонараняващи се поведения. Умението за разпознаване и овладяване на тези прояви като симптом на травматично преживяване, могат да предпазят развитието на по-сериозни психични разстройства у младия човек.

Каним ви да научите повече на 10.10.2023 г., от 14 до 17 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ - Габрово, където ще се проведе семинар с последваща дискусия на тема: "Подходи за справяне с автоагресията и травматичните преживявания в юношеството".

Специален гост – лектор на събитието ще бъде проф. д-р Севджихан Еюбова – професор по Психология на развитието в детска и юношеска възраст, специалист по клинична психология и психодиагностика на нарушенията в детското развитие. Професионалните и научните ѝ интереси са в областта на детското развитие, емоционално-поведенческите проблеми и работата с родители.

Автор на учебното пособие “Автоагресия в юношеството – насоки към педагогическите специалисти” , което представя съвременните теоретични разбирания за автоагресия, за честота, форми и функции на автоагресивните поведения при юношите. Разглежда възможностите за идентифициране на тези случаи и изграждане на капацитет за подкрепа на ниво училище.

В семинара са поканени за участие педагози, психолози, социални работници и медицински специалисти от учебни заведения и социални услуги на територията на област Габрово, обществени възпитатели и специалисти от всички институции, които работят в подкрепа на подрастващите и техните семейства.

Скъпи родители, не пропускайте тази възможност – семинарът е отворен за всички, които имат интерес към темата. Вход свободен!

 

Награди от вендинг системата – месец октомври
30 Септември 2023
Артистично посрещане за гостите на Регионалното депо
2 октомври 2023