Превантивно-информационен център по зависимости към Община Габрово реализира кампания „Шофирам начисто“, която има за цел да подкрепи разумното и отговорно шофиране – без употреба на алкохол и наркотици.

По време на младежкото събитие "Неразумно не е смело", което се организира от Младежки център Габрово и Балкан драйв, гостите на информационната шатра на ПИЦ – Габрово имаха възможност да се включат в непредставително допитване за тяхното мнение по актуалните напоследък въпроси, свързани с тревожната тенденция на зачестили инциденти, причинени от водачи на МПС, които шофират след употреба на психоактивни вещества.

Анализът на обработените анкетни карти включва 70 участника на възраст от 18 до 66 години. Основните заключения от обобщените резултатите са:

  • 50% процента от анкетираните са посочили, че познават водачи, които шофират след употреба на алкохол, т.е. всеки втори е ставал свидетел на подобно безотговорно поведение.
  • Един от всеки пет, които са дали отговор на въпроса дали познават водачи, които шофират след употреба на наркотици, е отговорил с „Да“. А близо 20 % от участниците, са предпочели изобщо да не отговорят на този въпрос.
  •  20 % от участниците в допитването биха се обадили на 112, ако забележат шофьор, който се качва в автомобила си след употреба на алкохол и/или наркотици. Останалите почти 80 % биха се опитали да го спрат с разговор, отнемане на ключове или помощ от близък приятел или роднина. Само двама души заявяват, че не биха се намесили в подобна ситуация.
  • 93 % от анкетираните отговарят с „Да“ на въпроса: „Считате ли, че наказанията на водачите, които управляват след употреба на алкохол и/или наркотици, трябва да са по-строги?“. Въпреки, че наскоро депутатите приеха редица по-строги промени в Наказателния кодекс по отношение на наказанията за пияни и дрогирани шофьори, гражданите все още настояват за допълнителна тежест на санкциите.
  • Това се потвърждава и от предложенията, които дават хората за промени, които биха намалили случаите на шофиране след употреба. Макар и формулирани по различен начин, повече от 80 % от желаните промени се обобщават в необходимостта от по-строг контрол, ефективни присъди и по-драстични санкции.
  • „Отговорност към собствения и чуждия живот“ е най-честото послание, което гражданите отправят към водачите на МПС.

Допълнителната информация за въздействието на психоактивните вещества върху способностите за шофиране може да формира по-съзнателно поведение на пътя, но само това не е достатъчно за намаляване на рисковете от тежки пътнотранспортни произшествия, причинени от нетрезви водачи.

Какво е да живееш със загубата на детето си в ПТП с участието на водач, шофирал под въздействие на психоактивни вещества? Какво може да се направи, за да се промени тази мрачна тенденция?

Представяме ви отговорите на една скърбяща Майка. Тя ни потърси, защото има желания да превърне своята мъка в кауза – без повече жертви на алкохола и дрогата по пътищата. Ние й предложихме интервю по темата, но получихме от нея една разтърсваща майчина изповед, с много болка за своето дете, но и с много грижа и любов към младите хора…

Попитахме я: „Какво бихте казали на шофьорите, които подценяват риска от шофирането след употреба на алкохол и/или наркотични вещества?“, а тя отговори:

„Не е геройство да шофираш пиян! Не си герой, ако минеш на червен светофар! Не си герой, ако караш със 150 км.ч. в населено място. Не си герой, ако дрифтиш по улиците из квартала! Не си герой, а бъдещ убиец.“

С пълния текст на интервюто може да се запознаете тук.

 

Над 600 възрастни и болни хора в Габрово получават подкрепа от услугата „Грижа в дома“
27 Септември 2023
Над 600 потребители са преминали през Комплекса за деца и семейства
28 Септември 2023