С началото на новата учебна година рязко се засилва както общият трафик от автомобили, така и активното участие на младите шофьори в движението по пътищата, особено в районите на училищата. В тази връзка, ОбСНВ и ПИЦ към Община Габрово стартират информационна кампания под надслов „Шофирам начисто“. Кампанията има за цел да привлече вниманието на водачите на МПС към рисковете, които поемат, когато шофират след употреба на алкохол и наркотици, и да подкрепи онези, които участват в движението разумно и отговорно.

Кампанията подкрепят известни габровци от различни професионални сфери - треньор по автомобилен спорт, пътен полицай, автомобилен инструктор, както и хора с личен опит в употребата на психоактивни вещества - шампион по карате, попаднал в капана на зависимостта, и др. В поредица кратки интервюта те споделят своя професионален и личен опит като участници в движението и отправят своите послания към водачите на МПС за необходимостта от отговорно поведение на пътя.

Освен във виртуалната среда, тези и други интересни, любопитни и полезни материали по темата за разумното шофиране и рисковете от управлението на автомобил след употреба на алкохол и/или наркотици, ще бъдат представени и на 16 септември, по време на младежкото събитие "Неразумно не е смело", което ще се проведе пред спортна зала "Орловец" в Габрово.

В съботния ден екипът на Превантивно-информационния център ще се включи в инициативата, която както казват организаторите, има за цел да докаже, че удоволствието зад волана и разумното шофиране са отличен тандем, и ще провокира интереса на участници и гости чрез интерактивни игри и превантивни демонстрации, дискусия и рекламни материали.  И защото добрият пример трябва да се поощрява, специално изработени стикери в подкрепа на разумното поведение на пътя ще има за всеки, който припознава каузата за опазване живота и здравето на участниците в движението и шофира начисто.

Днес ви представяме основни факти за въздействието на алкохола и наркотиците върху способностите за шофиране /с тях може да се запознаете тук/, а утре ще ви срещнем с Атанас Божилов - треньор по автомобилен спорт, шесткратен шампион на България, с над 20-годишен опит в спортния автомобилизъм като пилот, директор на състезания, спортен комисар в Автомобилна федерация на България.

 

Въвеждат се временни ограничение на движението на 16 и 17 септември
12 Септември 2023
Община Габрово с награда за цялостен принос в опазване на културно-историческото наследство и традициите
13 Септември 2023