„Неразумно не е смело“ е мотото на събитието, посветено на автомобилите и безопасното шофиране, което ще се проведе на 16 и 17 септември в Габрово. То се организира от Младежки център – Габрово и ще се разположи пред Спортна зала „Орловец“. Насочено е към любителите на моторите, колите и високите скорости и освен да представи тази страст на публиката, има за цел да ни покаже и тъмната страна на невниманието и прекалената самоувереност на пътя.

Първият ден на събитието е посветен на безопасността. Няколко организации и институции обединяват сили тук, за да ни покажат какви могат да бъдат последиците от сблъсък на пътя и как работят, когато са изправени пред спешен случай. Полицаи, пожарникари, спешна помощ и младежки авариен екип ще спасяват демонстрационно пострадалите в катастрофа между два автомобила, като автомобилите дори трябва да бъдат разрязани, за да могат да бъдат спасени хората в тях.

В шатрата на Превантивно-информационния център ще ни покажат последиците от това да шофираш под въздействието на алкохол и наркотични вещества. Отговорността в този случай не опира само до собственото ни тяло и здраве, а до живота на още много хора, участници в движението. Специални очила ще ни покажат как мозъкът на човек се обърква при употреба на алкохол, който може да доведе забавната и весела вечер до фатален край.

В шатрата на БЧК можем да научим как да действаме, когото станем свидетели на инцидент, а в шатрата на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата са подготвили занимания за най-малките.

Велосипедистите също са участници в движението, така че ще отправим предизвикателства и към тях. Освен състезание по умело каране на колело (не забравяйте, че за да участвате, трябва да имате каска), те ще трябва да отговорят и на няколко въпроса, свързани с безопасността им на пътя. Приканваме ги да си припомнят какви знаци трябва да подават с ръка към останалите участници в движението, как трябва да са облечени и екипирани и нещо много важно – как да пресичат на пешеходна пътека, когато са с велосипед.

В събитието ще участва и Технически университет – Габрово, които ще ни покажат един специален автомобил на бъдещето, който има за цел да направи живота ни по-екологичен, чист и тих, когато става дума за коли.

Специални гости на събитието в събота ще са и любители на високите скорости, които се занимават с това професионално. Те ще ни покажат как изглеждат автомобилите им, пригодени за състезания и как са обезопасени пилотите в тях. Високите скорости не са шега и мястото им не е на улиците в града, а на специални трасета със специални автомобили – ще покажем колко сериозна е подготовката за това и колко отговорни трябва да сме към живота със скорост.

Всеки, който е преминал през всички шатри, чул е това, което участниците имат да му кажат за безопасността на движението, участвал е в предизвикателствата им и е получил от тях специален печат, може да пусне талончето си в кутия в шатрата на Младежки център Габрово и да спечели подарък от томболата.

Неделята е отредена за състезание „Гимкхана“. Този тип състезания се провеждат на предварително определено, контролирано и обезопасено трасе, през което водачите трябва да преминат определен вид препятствия, свързани с уменията зад волана. То е от най-нисък клас и не изисква високи скорости – отличава уменията на водачите. Състезанието се провежда с подкрепата на Гимкхана България, организира се от Автомобилен спортен клуб NT Racing и е V кръг от първенството по Гимкхана.

Заповядайте събота и неделя пред спортна зала „Орловец“ от 11 до 17 часа.

Информация: Младежки център – Габрово

Извършва се пета дезакаризация
12 Септември 2023
Въвеждат се временни ограничение на движението на 16 и 17 септември
12 Септември 2023