Три ателиета, един материал, безброй възможности! Това ще ви предложи тази година СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА. 

На 12 и 13 август в Боженци гостите на фестивала ще могат да предизвикат твореца в себе си и да се втурнат към едно вълнуващо съприкосновение с материал, който едновременно очарова и респектира, а именно – стъклото.

В ателието по витраж ще ви посрещнат истински вещите в занаята - дългогодишните партньори на СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА от Катедра „Стенопис” на Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Посетителите на ателието ще могат да се запознаят с възможностите на витражните техники, както и с уменията, които се изискват за обработката на стъклото, за да стане то част от витраж. Експозиция с витражни творби на студенти и преподаватели от катедрата ще допълва интериора на творческото пространство и ще визуализира някои от допълнителните техники за обогатяването на витражните творби с изящна рисунка, релеф и цветни ефекти.

За пръв път в рамките на фестивала ще бъде представена техниката за рисуване върху стъкло „на обратно“, известна и като „огледален образ“. Това ще се случи в ателието на Неда Личева – художник, керамик, стъклописец и експериментатор в различни сфери на изкуството.

Желаещите да гравират върху стъкло ще могат да го направят под ръководството на Деница Венкова.

В двата фестивални дни ателиетата ще работят от 10.00 до 16.00 часа.

Организатори на фестивала и тази година са МАИР „Боженци“ и РСО „Централна Стара планина.

„Адресът на сатирата“ разкрива скритите съкровища в Дома на хумора
4 август 2023
584 души бяха прегледани в рамките на Инициативата на ЖБД „Майчина грижа “За качествено здраве на село“
7 август 2023