От 10 до 13 август Габрово отново ще се превърне в куклена сцена, където среща ще си дадат участниците от Международния фестивал „Рачо и Дешка“. Той се реализира от Фондация „ОТ БГ“ по програма Култура на Община Габрово, Приоритет „Утвърдени фестивали и творчески инициативи“. Фестивалът стъпва на добрата традиция, която тази година е надградена и ще го превърне в събитие не само за деца, но и за възрастни.  

В рамките на четирите дни на голямата сцена на площад „Възраждане“ ще бъдат представени образци на съвременното куклено изкуство и класически произведения от жанра, подходящи за деца и възрастни, допълнени от съпътстващи прояви за малки и големи.  

Една от целите, които си поставя фестивалът за своите посетители е да учат нови неща, докато се забавляват. Четири творчески работилници ще сплотяват деца и родители и ще провокират креативността им. В първия фестивален ден активна ще е работилница за изработка на пана с природни материали. На 11 август, когато ще гостуват прекрасните музиканти от „Точка БГ“, вниманието ще е насочено и към музикалните инструменти с работилница за музика.  В третия фестивален ден, разбира се, е предвидено време и за изработване на кукли за куклен театър. Фестивалът през настоящото издание ще засегне и една много важна тема, свързана с грижата за природата. В третия ден участниците в ателиетата заедно с представители на ПП „Българка“, ще работят като посланици на климата. „От своето създаване до днес кукления фестивал „Рачо и Дешка“ винаги е предлагал на своята публика някакво творческо предизвикателство. Рабитилничките на фестивала се превърнаха в любимо занимание на малки и големи и винаги се очакват с нетърпение и голям интерес. Вярваме, че това, което сме ви подготвили тази година, истински ще ви хареса. Очакваме ви от 10 до 12 август на площад „Възраждане“ от 18.00 до 21.00 часа, а на 13 август, неделя - от 10.00 до 12.00 часа.“ – казват организаторите от Фондация „ОТ БГ“. 

 

Как ще изглежда фестивалът по дни и часовете, вижте:

 

10 август /четвъртък/

18:00 ч. - Фондация Арте Вива - София - "Хитранка Лисанка"

19.00 ч. - Работилница за изработка на пана с природни материали 

20.00 ч. - „Последна радост“ - моноспектакъл на Милен Димитров, по разкази на Йордан Йовков

 

11 август /петък/

18:00 ч. - Драматично - куклен театър Силистра- "Дракончето Драчко"

19.00 ч. - Работилница за музика, с музикантите от „Точка БГ”.

20.00 ч. - Концерт на „Точка БГ“

 

12 август / събота/

18:00 ч. - Държавен куклен театър Бургас - „Житената питка“

19.00 ч. - Работилница за изработка на кукли 

20:00 ч. - Cemal Fatih Polat Karagöz Theater - Istanbul, Turkey (Куклен театър Джемал Фатих Полат - Истанбул, Турция) - „World Stars Show“ („Шоу на световните звезди“)

 

13 август /неделя/

10.00 ч. - Работилница на ПП „Българка“ „Посланик на климата“

11:00 ч. - Театър ВЕСЕЛ-Велико Търново - „Празник по никое време“

Насоки за кандидатстване във втория етап на програмата за енергийно обновяване на жилищни сгради и въпроси от кандидати и разяснения по тях
9 август 2023
Движението по пътя Габрово - Узана ще бъде ограничено на 12 август за времето от 12 до 13 ч.
9 август 2023