Полагат се усилия северната индустриална зона на Габрово да се развива като нисковъглероден парк. Създаването на въглеродно неутрална индустриална зона е процес, който вече постепенно се осъществява. Това съобщи Таня Христова, кмет на Община Габрово, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Тази амбициозна цел включва не само създаване на фотоволтаични централи върху покривните пространства, но също и подобряване на базисната инфраструктура, създаване на нови комуникации, които ще подкрепят достъпа до всеки един от терените и поощряване и създаване на партньорства между различните бизнеси, за да може габровските фирми да преминат успешно през зеления и дигитален преход“, посочи тя.

Таня Христова напомни, че Габрово по традиция е силно индустриализиран град. В него има четири индустриални зони, свързани с машиностроене и преработвателна промишленост. „В момента полагаме усилия да разработим една нова индустриална зона, която ще се намира между Габрово и Севлиево“, обясни тя.

По думите ѝ най-голямата - Северната индустриална зона, има транспортна свързаност както с Габрово, така и с Велико Търново. В нея досега работят над 100 фирми, които дават работа на над 50% от заетите в индустриалния сектор в общината.

"Зоните към момента не разполагат с конкретен оператор. Терените в тези зони са частни, а транспортните и пътните комуникации са с публичен характер. Нивото на инфраструктурата за съжаление не е такова, каквото би следвало да отговаря на нивото на развитие на фирмите. Част от всички зони са газифицирани. Северната индустриална зона има частично обновена ВиК мрежа, както и модернизирана пречиствателна станция за отпадъчни води", отбеляза Христова.

Според нея предизвикателство е да се търсят начини за обновяване на довеждащата инфраструктура. Тя се надява, че при реализацията на проекта ще се повиши потенциалът за привличане на нови инвеститори, какъвто потенциал за развитие има през последните години въпреки кризисните моменти.

„От миналата година Община Габрово е част от инициативата за въглеродно неутрални и интелигентни градове с партньори от техническия университет и регионален иновационен център. В момента се подготвяме да се легитимираме като оригинална иновационна долина с фокус върху кръговата икономика“, добави кметът на Община Габрово.

По какъв начин Община Габрово ще се превърне в зелена, иновативна и устойчива? Какви са перспективите за развитие на индустрията в Габрово?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Източник: Investor.bg 

Близо 90 състезатели мериха сили в Детския международен шахматен фестивал „Купа Марина“ в Габрово
31 юли 2023
Да се върнем назад в годините със "Спомени от старите ленти"
31 юли 2023