Община Габрово ще анализира градския трафик, за да приложи най-удачните решения за насърчаване на активната мобилност.

Проучването е част от дейностите в международния проект „Иновации за активна мобилност за зелени и безопасни градски решения“. Финансирането е по рамковата програма на Европейския съюз в областта на научните изследвания и иновациите „Хоризонт Европа“ 2021—2027 г.

Целта е да се разработи методология за устойчива градска мобилност, която не генерира вредни емисии и води до намаляване на трафика. Мерките ще бъдат тествани в десет европейски региона за повишаване на безопасността им, както и в пет града, които ще подобряват взаимодействието между различни видове мобилност. Това са Хамбург в Германия, Лапеенранта във Финландия, Лас Росас в Испания, Истанбул в Турция и Габрово в България.

Акцент за Габрово е да се намали шофирането на родителите до училищата и обратно и да се насърчи придвижването на по-големите ученици с колело или пеша. По проекта ще бъдат закупени броячни камери за проследяване на трафика и ще се обследват възможностите за паркиране и зареждане на скутери, велосипеди, мотоциклети.

Начини за активна мобилност ще се търсят чрез методи за ограничение на скоростта, оптимизация на светофарни уредби, реорганизация на обществени пространства, определяне на часови зони и други.

Общата стойност на проекта е 9 355 502.88 евро. Бюджетът за Габрово e в размер на 202 912.50 евро. Координатор е немският град Хамбург, а партньори са 27 организации от 16 европейски държави. Дейностите ще продължат до средата на 2027 г.

Скринингова кампания за хепатит B и С в Габрово
20 юли 2023
До 31 юли се удължава срокът на кампания ЗЕЛЕНО ГАБРОВО
21 юли 2023