За пета година Габрово е домакин на национален летен строителен камп за ученици и студенти, организиран от компания Hobelix със съдействието Община Габрово. 61 ученици от цяла България се състезават в задачи, зададени от най-големите компании в строителния сектор.

Кметът на Габрово Таня Христова се обърна към младежите от Лятната строителна академия в Габрово с думите: „Вие сте бъдещите архитекти, строители, ръководители на сградите и съоръженията на бъдещето“. Тя им пожела вдъхновяващо, мотивиращо и интересно обучение, което да бъде катализатор при избора на тяхното професионално развитие.

Лагерниците поздрави и зам.-кметът арх. Николай Миразчиев, който ги насърчи да изберат професия в сферата на строителството и да помнят, че всеки успешен проект не е лична творческа задача, а част от екипа работа.

Участниците в лагера днес и утре ще сглобяват кофраж,  зидат стени,  реализират геодезическа задача, ще управляват строителна механизация, ще разполагат топлоизолация, ще монтират вентилируема фасада, ще редят паваж, ще изграждат и декорират интериорни стени, ще редят армировка и изграждат спринклерна система. Задачите са забавни и разнообразни и покриват много аспекти на строителния сектор.

Ментори от утвърдени строителни компании ще помагат на ветераните - участници, които ще оставят следа от лагера в града като изградят сами три бетонни кашпи, в които ще посеят нови дръвчета - символ на академията в Габрово.

Паралелно с всички строителни задачи участниците ще бъдат вдъхновявани от имена като Петър Нефтелимов и ултрамаратонеца Красимир Георгиев, както и ще научат повече за професиите в строителството от арх. Божидар Хинков, инж. Милен Минков, инж. Борислав Иванов и инж. Борислав Стрински.

 

Лятна Академия Лидерите – вече STROI.ACADEMY, е първата по рода си практическа строителна академия за ученици в България, която предизвиква бъдещите кадри в строителството да излязат от зоната си на комфорт и да работят с ръцете си. Този път академията е с ново име и по-вълнуваща и вдъхновяваща от всякога. След 4 години, 300 участници, над 50 компании-партньори и 70 експерти от строителния сектор, успешният формат за подготовка на млади експерти в сферата на архитектурата и строителството – Summer STROI.ACADEMY продължава да надгражда успехите си.

Снимки от първия ден на Академията може да разгледате тук

"Под същото небе" в ХГ "Христо Цокев"
7 юли 2023
Маргарита Доровска: „Създаването на Център „Кристо и Жан-Клод“ е предизвикателство, но и огромна възможност за Габрово“
8 юли 2023