На 13 юни, когато отбелязваме 88-я рожден ден на Кристо (Габрово) и Жан-Клод (Казабланка), Центърът Кристо и Жан-Клод в Габрово обяви първото си публично събитие, което ще се случи на 1 юли в двора на българския павилион в архитектурното биенале във Венеция.
През лятото на 2022 Община Габрово получава техническа подкрепа от Европейската комисия в рамките на инициативата Нов европейски Баухас за институционално и бизнес планиране на Центъра и подготовка на архитектурен конкурс. Процесът е поверен на Рамбол мениджмънт консултинг - международна фирма с над 17 000 служители и експерти. Най-разпознаваемите им проекти в областта на културата са дострояването на Музея Тейт Модърн в Лондон (2016) и новата библиотека в Хелзинки (2018). Консултантският екип на Рамбол работи с местен екип от куратори, експерти, архитекти и финансисти от декември 2022 до момента. Очаква се архитектурният конкурс за Центъра да бъде обявен в края на тази година, а дотогава, значителна част от функциите и програмите на Центъра ще се прототипират и тестват в сградата в сегашното ѝ състояние. Предстои отварянето на ателиета за художници и резидентна програма, лятно училище за архитекти, куратори и художници, а на 26 и 27 август Центърът ще отвори врати за посетители в рамките на двудневно събитие.
Процесът по изработване на концепцията на Центъра е максимално отворен и разчита на приноса както на експерти, така и на местни общности и групи. Само през последната година са направени над 15 работни срещи с български и чуждестранни куратори, художници, архитекти и урбанисти, музейни експерти, представители на бизнеса, на образователните институции в града и региона, на хотелиерите и ресторантьорите в града и други (общо над 240 души).

Историята на Центъра Кристо и Жан-Клод в Габрово до днес

На 14 януари 1992 година на страниците си габровският вестник “Сто вести” предлага в града да се направи постоянна изложба с произведения на Кристо и Жан-Клод. 

Усилията в тази посока са продължени от Сдружение “Нашето по-голямо

Габрово”, което с Решение 113 от 19 юни 2008 на габровския общински съвет получава подкрепа за инициативата си за създаване на Център за изкуство на името на художника.

С договор, сключен с Христо, Стефан и Анани Явашеви от 2013, Община Габрово получава дарение от 50 постера и се ангажира да създаде Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод”.

По инициатива на Сдружение “Нашето по-голямо Габрово” и Музея на хумора и сатирата през 2017 Общински съвет отпуска сумата от 29 220 лв. за представяне на постерите от дарението в изложба.  В резултат са реализирани изложбите “Роден в Габрово” и “Кристо и Жан-Клод. Проекти” в Музея на хумора и сатирата. Първата изложба, която разказва историята на семейство Явашеви в града и проследява първите стъпки в изкуството на малкия Христо, по-късно е представена и в София, в Галерия Кредо Бонум през 2019, а през 2021 по време на “Опакованата Триумфална арка” нейна разширена версия със заглавие “Кристо. От Габрово до Триумфалната арка” е представена в Българския културен институт в Париж.

През лятото на 2022 Общината получава техническа подкрепа от Европейската комисия в рамките на инициативата Нов европейски Баухас за институционално и бизнес планиране на Центъра и подготовка на архитектурен конкурс. В края на 2022 година собствеността на сградата е прехвърлена от Министерство на образованието на Община Габрово.

Център Кристо и Жан-Клод в Габрово: ново в старо като културен експеримент.

И как да комбинираме архитектурен конкурс с поредица от университетски задания?

На 1 юли, събота, 18:00, в двора на българския павилион в Биеналето за архитектура 2023, 18-та международна архитектурна изложба “Лабораторията на бъдещето”, Венеция, ще се проведе панелна дискусия с участието на:

Центърът Кристо и Жан-Клод е 32-годишна мечта на група хора от Габрово, където Кристо е роден на 13 юни 1935. Мечта, която криволичеше, ускоряваше се, потъваше и сега решително поема към осъществяването си (динамика, не не много по-различна от тази на проектите на Кристо и Жан-Клод).
Днес, тази мечта има “черупка”  с разгъната площ от 12 000 квадратни метра – бивш техникум по текстил, който в най-добрите си години приютява повече от хиляда ученици, подготвяйки ги да захранват основната индустрия на града; същата индустрия, която през 1926 е довела бащата на Кристо в Габрово и която по-късно създава материала на много от проектите на Кристо и Жан-Клод.

Днес, Центърът е обект на безброй срещи и дискусии, целящи да разкодират практиката на Кристо и Жан-Клод и историята на неговото детство в Габрово, нуждите на художници и различни местни общности и групи, и да ги заплетат наново в различните изложбени и продукционни функции на организацията, обединяваща съвременно изкуство, текстил, архитектура, дизайн и урбанизъм, екология, социална история, инженерство и предприемачество.

 Може ли един архитектурен конкурс да превърне една сграда в дом “на една хапка”? Какво могат да ни предложат конкурсите? Можем ли да решаваме проблеми, като същевременно оставим достатъчно от тях, за да бъде разнищвани в дружелюбна атмосфера на постепенно учене и изобретателство – в експеримент, който извежда конкурсната култура на състезанието една крачка напред?

Центърът цели да се развива органично, прототипирайки и тествайки много от бъдещите си функции в сградата в сегашното ѝ състояние, преди обновяването. Така някои от функциите и техните пространствени изисквания ще бъдат потвърдени преди предстоящия тази есен архитектурен конкурс, а други ще останат “с отворен край”, превръщайки се в учебни задачи за студенти по архитектура през следващите години.

Информация и снимки: Музей на хумора и сатирата

 

СУ „Отец Паисий“ с обновени спортни площадки
12 юни 2023
Габрово има своя представител на започващите на 17 юни „Световни летни игри на Спешъл олимпикс” в Берлин
13 юни 2023