Община Габрово информира, че във връзка с планирани ежегодни дейности по дезинфекция, дезинсекция и дератизация на терени на територията на община Габрово, при подходящи метеорологични условия ще се извърши първа дезинсекция против комари на заблатени терени в района на с. Гергини и с.Златевци. Обработката ще се извърши с дрон, с препарата Вектобак 12 AS. Препаратът е биологичен инсектицид за борба единствено срещу ларви на комари, безопасен за всички други организми. Може да се използва в сладководни басейни, които се обитават от риби, водни организми и растения, в области, които се посещават от хора, коне и други питомни или диви животни, птици, както и в защитени зони.

В периода до 14 април 2023 г. ще се извърши първа дезакаризация /обработка срещу кърлежи/ на озеленени площи - места за масов отдих и разходки (паркове и градини) ≈ 80 дка. и първа дезинфекция на откритите пясъчници и съоръжения на открити детски и фитнес площадки на територията на община Габрово - 83 броя терени.

Дезакаризация ще се извърши с препарата Айкън 10 КС, пиретроиден инсектицид, ефективен рещу кърлежи и насекоми и нискотоксичен за нецелеви организми, с карантинен период – 24 часа.

Дезинфекция на пясъчници и съоръжения ще се извърши с препарат Септокват. Обработените повърхности не трябва да се докосват до изсъхването им.

При лоши атмосферни условия  - дъжд, силен вятър и др., фирмата изпълнител си запазва правото да променя графика на обработките, за което ще бъде публивувано уведомление. 

 

7-годишният Иван Екимов от Габрово стана трети в България по ускорен шах
11 април 2023
БУТИЛКОЯД в габровското село Поповци
11 април 2023