Визуалният артист Михаил Михайлов ще представи видео проекта си „Работата“ на 6 април 2023 г. от 18:00 часа в Дома на хумора и сатирата. Ситуативното 38-минутно филмче ще бъде прожектирано в зала 7А на Музея, а на място гостите ще могат да се срещнат с автора. Произведението е заснето във Виена през 2007 г. и в него участват Екатерина Радева и създателят му.

„Работата“ е творба, която документира как мъж и жена почистват дома на охолни хора. Чрез средствата на художествената сценография преобразявам тежката, монотонна и зле платена работа в абсурдна дейност. Няколко кратки откъса разкриват как се извършват различни домакински задачи. В присъствието на собствениците, но без тяхното знание, почистването се превръща в завладяваща игра. Домакинските уреди и екзотичната украса стават играчки, а накрая анонимните чистачи подреждат къщата по свой начин.“, разказва Михаил Михайлов.

Той е роден през 1978 г. във Велико Търново, където учи във Факултета по визуални изкуства, както и история на изкуството във Виенския университет. През 2007 г. участва в лятна академия „Ситуация и спектакъл“ в центъра „Пол Клее“ в Берн. Носител е на наградата „Drawing Now Paris Art“ 2018, на Австрийската държавна стипендия за визуално изкуство за 2017 г. и на Австрийската графична награда „Долна Австрия“ 2015. Участва в изложби в Париж, Берлин, Ню Йорк, а през 2022 г. – с проекта „Ето къде си“ в българския павилион на Венецианското биенале, както и в кураторската изложба „Тренинг за чувствителност“ в 25-ото габровско биенале на хумора с „Небесни панели“.

*По информация на Музей „Дом на хумора и сатирата“

„ТОВА Е ВАШИЯТ ЗВЕЗДЕН ЧАС“
5 април 2023
Наградиха участниците в Общинския  етап на Международния конкурс за детска рисунка "С очите си видях бедата"
6 април 2023