В първите дни от пролетната ваканция Регионален исторически музей – Габрово ще възобнови своята инициатива „Ваканция на чардака“ в музеен обект „Дечкова къща“. Подготвени са три практически ателиета, изпълнени с много цветове, забавление и празнично настроение. Дейностите ще се осъществят по предварително изготвен график във времето от 11.00 до 12.00 часа.

Стартираме още в първия ден на ваканцията – 10-ти април (понеделник) с „Великденски венци“, когато ще изработим апликация със символите на празника и ще си поговорим за венците, които участват в обредите на Лазаровден и Цветница.

Във втория ден – 11-ти април (вторник), ще направим бродирани картички. С наша помощ всеки участник ще извеза шевици с пролетни мотиви, ще ги оформи върху картичка и ще впише пожеланията си за празника за своите близки.

Ателието на 12-ти април (сряда) ще премине под надслов „Шарени яйца“.  В него децата ще се изправят пред предизвикателството да „облекат“ яйце в цветни прежди и ще се запознаят с традициите, свързани с боядисването и украсяването на този символ.

Занятията са подходящи за деца на възраст между 6 и 12 години, но всички – и по-малки, и по-големи, ще приветстваме с „Добре дошли!“, а накрая ще се разделим с пожелания за светли и топли Великденски празници!

Цената на посетителския билет за всяко от ателиетата е 3 лв.

За участието е необходимо предварително записване до 7 април на телефон 066 806 905.

 

Награди за изпълнители от класа по народно пеене на ДФА „Габровче“ от XV Национален детско-юношески конкурс „Песенна дъга над Кутев“
3 април 2023
Интегриране на мерки за смекчаване и адаптиране към измененията в климата
4 април 2023