В края на миналата година ученици, учители и родители ще се впуснаха в училищната надпревара „Дай РЕТ“ - кампания, която се организира от „Еко Партнърс България“ АД и се реализира с партньорството на Община Габрово.

11 учебни заведения в Габрово приеха предизвикателството в продължение на един месец да обърнат специално внимание на отпадъците, тяхното рециклиране и възможността да живеем в по-чиста околна среда.

Инициативата „Дай PET: Училищна надпревара“ беше посветена на Европейската седмица за намаляване на отпадъци и обърна специално внимание на един от най-разпространените видове отпадъци - пластмасовите бутилки от напитки с обем до 3 литра. Точно този вид отпадъци учениците събираха в продължение на месец, а участието в надпреварата донесе за училищата специални награди.

Какви са резултатите от кампанията и какви са наградите ще разберем на финалното събитие, което ще се проведе на 16 февруари 2023г. от 14:00 часа в Ритуална зала на Община Габрово.

Заповядайте. Очакваме Ви!

 

Името на кампанията „Дай РЕТ“ е игра на думи, която обвързва поздрава за успех „Дай пет“ с призива „Предай РЕТ (PolyEthyleneTerephthalate)“. PET или поиетилентерефталат е най-широко разпространеният термопластичен полимер, от който най-често са направени пластмасовите бутилки за напитки.

Пластмасовите бутилки от напитки са един от най-масово разпространените отпадъци, замърсяващи природата! А материалите, от които са направени, са ценна суровина, която, когато се рециклира, може да се превърне в безброй и най-различни полезни предмети за ежедневието!

150 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ - СЪБИТИЯ В ГАБРОВО, ПОСВЕТЕНИ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА
13 февруари 2023
Таня Христова: „Работим за удовлетворяване нуждите на хората от пълно социално обслужване“
14 февруари 2023