На 7 февруари отбелязваме международния ден за безопасен интернет. Днес трудно можем да си представим света без виртуалното пространство, но специалистите откриват все повече рискове от неумереното пребиваване в „мрежата“.

По този повод Превантивно-информационен център по зависимости към Община Габрово провежда информационна кампания, насочена към младежите и техните родители.

Вече стартираха срещи с осмокласниците и деветокласниците от ПТГ „Д-р Никола Василади“, по време на които експерти и ученици дискутират опасностите, които крие виртуалният свят, и рисковете от прекомерното използване на интернет, като заедно извеждат здравословни алтернативи на „живота в мрежата“.

Здравословните алтернативи на електронните занимания са в центъра и на проведено проучване сред същите младежи. В анкетата се включиха 207 ученици, които чрез предоставения им въпросник изследваха собствените си навици и поведение, свързани с използването на интернет. Резултатите очаквано сочат, че младежите (над 90 % от анкетираните) използват мобилните си телефони предимно за да общуват с приятели и познати, за да гледат клипчета и филми, както и за да търсят информация. 78,6 % от участниците в проучването споделят, че използват смартфоните си, за да играят онлайн. 51 % от респондентите имат нужда от телефон, за да се разсънят, 55,6 % - докато се хранят, а едва 21.2 % от анкетираните използват електронни устройства, за да четат книги. За всички тези дейности участниците са намерили и посочили като приемливо възможно решение без използване на интернет – повече спорт и игри на открито, срещи с връстници на живо, допитване до родители или хора с по-голям житейски опит, повече време за общуване със семейството и т.н.

С намирането на здравословни алтернативи е свързано и предизвикателството, което екипът на ПИЦ-Габрово отправя към родителите. До всички родители на учениците от 8 и 9 клас в ПТГ „Д-р Н. Василиади“ е изпратено предложение да прекарат заедно с децата си поне един ден през февруари без да използват интернет устройства - без социални мрежи, без проверка на електронни пощи, без дори набързо „надникване“ в Гугъл.

Онези, които приемат предизвикателството, могат да изпратят на адрес: osnv@gabrovo.bg снимки и кратко описание на деня, за да бъдат събрани всички преживявяния и чрез тях да покажем, че тази кауза - децата ни да растат в здравословна среда, е кауза, която ни обединява – специалисти, учители, деца и родители.

Денят за по-безопасен интернет се отбелязва за първи път през 2004 г. като инициатива на ЕС, към която България – чрез Националния център за безопасен интернет, се присъединява през 2007 г.  През годините този ден се превръща в знаково събитие в онлайн календара за безопасност и към момента се отбелязва в над 170 страни по целия  свят под мотото „Заедно за по-добър интернет“. В основата на всички дейности и събития, организирани по този повод, стои каузата за изграждане и поддържане на по-спокоен и безопасен онлайн свят, особено за децата и младите хора, а сред основните цели е повишаване на осведомеността за рисковете и проблемите, които крие виртуалното общуване.

В памет на първия медалист от световно първенство, представител на габровски клуб
6 февруари 2023
Община Габрово настоява "Топлофикация - Габрово" ЕАД да отговори кога ще предоставя топлоподаване без системни нарушения и прекъсвания
6 февруари 2023