Продължава изпълнението на инициативата на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ „За качествено здраве на село“, която в края на 2022 г. Община Габрово и Общински съвет подкрепиха с 35 000 лв. Днес, мобилният доктор, както го наричат жителите на малките населени места, беше в с. Райновци, където обхвана 29 души. Преглед от кардиолог, от невролог, ЕКГ, изследвания на кръвна захар, урина и липиден профил са медико-диагностичните дейности, които включва инициативата. Отзивите са изключително добри, споделя кметският наместник Цветелина Стефанова, която участва активно в организацията. Тя е човекът най – близо до хората по места и допълва, че е благодарна за реализирането на тази идея „Сами виждате някой от хората са трудно подвижни, споделят че от години не са ходили на профилактични прегледи, а така лекарите идват на място и ги преглеждат.“ допълва още г-жа Стефанова. 

„Много добра инициатива“, „Страхотни са лекарите“, „Толкова са внимателни“, „Трябва да продължи да я има тази инициатива“ – това са малка част от коментарите на живущите в Райновци, които въпреки своите болежки излизат усмихнати от читалището, в което са били прегледите. Освен това инициативата ражда и нова добра практика и така при всяко посещение на мобилния доктор има и социален работник, който разказва за услугите, които Община Габрово предоставя за възрастните хора.

До момента прегледи от специалисти са извършени на желаещите жители на селата Дебел дял, Стоевци, Новаковци, Поповци, Гиргини, Райновци, като са обхванати над 130 човека. 

 

Новите награди от вендиг системата
2 февруари 2023
Проучват обществената осведоменост по ОПРР
2 февруари 2023