Оранжев код за силен вятър е обявен за утре, 20 януари, за област Габрово. Според НИМХ, се очаква бурен, силен и поривист южен вятър - фьон с пориви 22-29 m/s.

Прогноза за България за 20.01.2023

През следващото денонощие през страната ще премине средиземноморски циклон. Ще бъде предимно облачно, ветровито и с валежи. През нощта в западната половина от страната вятърът временно ще отслабне, на места и ще стихне. На изток ще продължи да духа силен и поривист южен вятър.

Утре вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. През целия ден в Източна България ще остане от юг и там температурите ще останат по-високи. На много места ще има валежи от дъжд, значителни в планинските райони и Югозападна България. Привечер с понижението на температурите на много места в западните райони от страната дъждът ще премине в сняг, ще се образува снежна покривка, но бързо ще спре. Минималните температури ще са предимно между 7° и 12°, в югозападните райони от страната – между 4° и 6°. Максималните температури ще са в широки граници, от 8° - 10° в Западна България до 18° - 20° на изток.

В планините ще остане ветровито със силен и бурен южен вятър. След обяд вятърът ще отслабне и в масивите от Западна и Централна България ще се ориентира от запад-северозапад. Ще бъде предимно облачно и с валежи от сняг, ще има виелици.

 

Габрово с отличие за зелени политики
19 януари 2023
Ако не е наложително излизането навън, останете по домовете си, докато вятърът утихне
20 януари 2023