36-годишният Ангел Ангелов извади кръста от водите на р. Янтра в надпревара с десетки други, осмелили се да скочат в студените води на реката. Ангел – спасителят на богоявленският кръст тази година, е от Варна и е на почивка в местността Узана. Решава да спази традицията, както прави от години и за седми път участва в ритуала, този път в центъра на България. Улавя кръста за втори път и пожелава на себе си, семейството и всички хора най – вече здраве. По традиция кметът на Габрово посреща извадилия кръста и го дарява с бутилка червено вино. На Ангел Таня Христова пожела здраве късмет и благоденствие, да се радва на добри дела и верни приятели и на своя малък именик – синът му Йоан. Сред множеството юнаци в реката се открои и единадесетгодишният Мартин Илиев - най – малкият участник в ритуала. Той признава, че е било доста студено, но много вълнуващо и споделя, че с радост ще продължи тази традиция и догодина отново ще пробва да улови кръста.

Богоявленският празник в Габрово започна с молебен за здраве в храм  "Успение на Света Богородица", откъдето тръгна шествие, водено от свещениците от габровска духовна епархия. Минути преди потапянето на кръста на площад "1 -ви май" беше извършен и водосвет за празника.

Галерия със снимки

Какво казаха спасителят на кръста в Габрово и най-малкия участник в Богоявленския ритуал 11 – годишния Мартин Илиев веднага след ритуала чуйте тук 

Записване за приемния ден на Главния архитект - вече и електронно
6 януари 2023
Регионален исторически музей – Габрово обявява събирателска кампания, посветена на Пенчо Семов
8 януари 2023